Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Legyél te is 3D tervező!

Legyél te is 3D tervező!

2022.08.19.

3D tanfolyamot szervez a PTE 3D Központja

A 3D tervezés és nyomtatás alapjait lehet elsajátítani augusztus 22. és 26. között a PTE 3D Központjában. A gyerekeknek és felnőtteknek szervezett egyhetes tanfolyamon résztvevők megtanulnak bánni a 3D nyomtatókkal, és akár önállóan is képesek lesznek elkészíteni egyszerűbb tárgyakat – emellett pedig kedvet kaphatnak a komolyabb 3D munkákhoz is.

A nagy sikerű 2021-es tanfolyam után is egyhetes bevezető 3D tanfolyamot szervez a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja. A képzés nem csupán megismerteti a résztvevőket a 3D nyomtatás izgalmas világával, hanem rengeteg praktikus ismeretet is ad, ami azért is fontos, mert a háromdimenziós tervezés és nyomtatás egyre inkább jelen van a mindennapokban is.

Amit ezelőtt 10, vagy akár 5 évvel ezelőtt még csodaszámba menőnek tartottunk, azok ma már akár otthoni szinten is elérhetőek. Egy belépő szintű, ám már használható 3D nyomtató beszerzése épp olyanná vált, mintha egy új tévét vennénk” – mondja Szőke András, a tanfolyam szervezője. A nyomtató használata természetesen valamivel nehezebb, mint egy televízióé, ám így is széles rétegek számára elsajátítható: a tanfolyamon való részvételhez elegendő alapot ad a számítógépek felhasználói szintű ismerete. Épp ezért a szervezők nem várnak el semmilyen különleges végzettséget, mindenkit várnak 12 éves kortól felfelé.

A szükséges elméleti alapok átadása mellett a tanfolyam erősen gyakorlati jellegű. A résztvevők az ötnapos képzés végére képesek lesznek használni a legelterjedtebb 3D nyomtatókat, megtanulják a tervezés alapjait, és önállóan is tudnak majd egyszerűbb tárgyakat készíteni. Az igazán fogékonyak pedig egy életre szóló szenvedélyt nyerhetnek.

Az egészségügyi és ipari fejlesztések mellett a 3D Központ fontos küldetése, hogy a technológiát minél szélesebb körben elterjesszük. Egyre több 3D tervezéssel kapcsolatos anyag található az interneten is, és azt szeretnénk, ha ez a tudás a lehető legszélesebb réteg számára lenne elérhető készség szinten” – fogalmaz dr. Maróti Péter, a Központ vezetője.

Az előző, 2021-es tanfolyam sikerére jellemző, hogy több résztvevő is ennek hatására ruházott be 3D nyomtatóba, és egyre többen érdeklődnek egy haladó képzés után is. Ez szintén tervben van, és a szervezők remélik, hogy a 2022-es „diákok” képzeletét is lángra gyújtja majd a 3D nyomtatás és tervezés csodálatosan változékony világa.

A képzésről további részletek a https://pte3d.hu/kepzes/ weboldalon érhetők el.