Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Megszabadult a PTE korábbi súlyos terhétől

Megszabadult a PTE korábbi súlyos terhétől

Pénteken írták alá a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetői a felsőoktatási PPP konstrukcióban megvalósult projektek kiváltásáról szóló szerződést Budapesten. Ennek köszönhetően a konstrukciók eredeti kifutási időtartamát figyelembe véve a PTE több milliárd forint megtakarítást érhet el, és a továbbiakban teljes egészében saját rendelkezése alá vonhatja az érintett épületeket.

Mint ismert, 2007-2009 között a Pécsi Tudományegyetem több épülete is megújulhatott, fejlődhetett ún. „public private partnership” (PPP) finanszírozási formában. A külső beruházó és infrastuktúra-üzemeltető igénybevételének köszönhetően kollégiumi épületek újultak meg, és új oktatási épületekkel is gazdagodott a pécsi egyetem. A fejlesztés a Pollack (mai Műszaki és Informatikai Kar) épületeit, a Boszorkány úti, az Univ, a Szántó-Kovács úti és a Jakabhegyi úti kollégiumokat, valamint a Rektori Hivatal (korábbi Szent Mór kollégium) épületét érintette. A projektek során összesen 67.800 m2-nyi terület újulhatott meg, és 2.711 komfortos kollégiumi férőhelyet alakítottak ki.

A modellváltási folyamat során az egyetem vezetése megvizsgálta a PPP kiváltás lehetőségét, és tárgyalásokat folytatott a Kormánnyal azért, hogy az egyetem és a pécsi felsőoktatás jövője szempontjából legkedvezőbb döntés születhessen. Mindennek azért volt nagy jelentősége, mert a PPP konstrukció fenntartása komoly összegeket emésztett fel az egyetem költségvetéséből.

A Kormány a felsőoktatási PPP konstrukcióban megvalósult projektek kiváltásához kapcsolódó forrás biztosításáról szóló kormányhatározatában egyetértését fejezte ki azzal, hogy a felsőoktatási intézmények által használt, PPP konstrukcióval érintett ingatlanok a szerződéses üzemeltetési-finanszírozási időszak lejárata előtt, egyösszegben kiváltásra kerüljenek. A cél elérése érdekében egy újabb kormányhatározat a modellváltó felsőoktatási intézmények javára történő célhoz kötött költségvetési támogatás juttatásáról döntött, amelynek keretében a PTE összesen 23.253.000.000 Ft támogatást kapott.

2021 őszén a PTE-t fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány támogatásával az egyetem megkezdte a tárgyalásokat a PPP-projekteket finanszírozó partnerekkel, a Strabag Oktatási PPP Kft.-vel és az Immorent PPP Kft-vel. Az egyeztetések eredményeként a PPP-konstrukciót megszűntető szerződéseket 2021. december 17-én írta alá Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Decsi István, az egyetem kancellára Budapesten.