Az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány 127.000.000 forint összegű támogatásának köszönhetően 2024 tavaszán a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Laboratóriumában nagyértékű beruházás, felújítás történt, hogy országosan is kiemelkedő, minden igényre kiterjedő akkreditált borminősítő laboratóriumi vizsgálatokat nyújthasson a termelők, borászatok részére. A megújult laboratóriumot csütörtök délelőtt adta át ünnepélyes keretek között Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Rókusfalvy Pál, Nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Decsi István kancellár és Madaras Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke.
A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet fő szakterületei a kutatás, oktatás, szaktanácsadás és a laboratóriumi szolgáltatás. Az 1970-es évektől működő laboratórium szőlő- és boranalitikai vizsgálatokat szolgáltat megrendelőinek. 2014-ben kiépítették az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszert. Az alkalmazott szabványt azóta az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabvány váltotta fel. A laboratórium 2015 februárjától akkreditált. A mostani átépítés, modernizálás befejeztével a laboratórium akkreditációja is megújult, és vizsgálólaboratórium kategóriába 2024. május 9-én a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által NAH-1-1773/2024 számon bejegyezésre került.
Az októberben megalkotott kormányrendeletben foglaltak alapján a megújult, új gépekkel felszerelt, ellenőrzött rendszeren keresztül működő akkreditált laboratórium minden tekintetben alkalmas arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges laborvizsgálatokat az országban elsőként a NÉBIH által engedélyezett nem állami szervezetként elvégezze.
Madaras Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke kiemelt célnak tekinti, hogy a Borvidékek Hegyközségi Tanácsaival együttműködve teljeskörű, munkájukat segítő szolgáltatást nyújtson a borászatok részére, ezzel megteremtve azt a hatékony közösséget, mely hozzájárul a magyar borpiac fellendítéséhez, a bor, mint érték nagyobb megbecsüléséhez, a minőségi termékek előállításához.
A bor forgalomba hozatalához szükséges eljárás előzetesen is megrendelhető telefonon, személyesen és a webshopon (pteshop.hu) keresztül is. Ezentúl tehát a borászoknak nem kell Budapestre menniük, vagy küldeniük a boraikat, hanem az ország déli régiójában, Pécsett is el tudják végeztetni a forgalomba hozatalhoz szükséges bevizsgálást, ráadásul rendkívül rövid határidővel. A távolabbi termelők számára kialakítanak olyan gyűjtőpontokat a Dunántúlon és a Hajós-Bajai Borvidéken, ahol leadható a minta, majd heti két alkalommal eljuttatják a pécsi laboratóriumba. A megújult laboratórium napi 100 minta analitikai vizsgálatát, és a hozzá tartozó jegyzőkönyvek elkészítését tudja vállalni akár 24 óra alatt. Mivel egyre nagyobb adminisztrációs teher hárul a borászokra, kiemelt jelentőséggel bír a gyorsaság, közelség, szakmai precizitás, megbízhatóság. A laboratóriumban jelenleg 5 fős szakmai személyzet dolgozik, Dr. Kőrösi László tudományos főmunkatárs, laboratóriumvezető irányításával. A laboratórium fontos szereplője számos kutatás-fejlesztési projektnek, az akkreditált vizsgálatokon kívül széleskörű nagyműszeres analitikai méréseket végeznek itt a szakemberek. Ráadásul a kutatóintézet nyitott a szőlészek, borászok vizsgálati igényeihez igazodva új módszerek kidolgozására is.
HÁTTÉRANYAG
Az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítványtól kapott támogatás összegét a belső felújításon túl az alábbi eszközök beszerzésére használták fel:
Borelemző rendszer | A borelemező rendszer mely egy sűrűségmérő, egy alkoholmeghatározó valamint egy mintaváltó egységből épül fel, továbbá tartalmaz egy átfolyós rendszerű pH-mérőt is. A műszeregyüttes alkalmas sűrűség, alkohol és extrakt tartalom automatikus meghatározására bormintákból. |
FT-IR boranalizátor | A készülék képes mustok, illetve borok 15 kulcsparaméterét kevesebb mint egy perc alatt meghatározni. |
Folyadékkromatográf diódasoros detektrorral (HPLC-DAD) | Folyadékminták összetevőinek elemzésére szolgáló nagyműszer. A borminősítés során fő feladata malvidin-diglükozid és egyéb antocianinok mérése lesz. |
Folyadékkromatográf diódasoros és törésmutató detektrorral (HPLC-DAD-RID) | Folyadékminták összetevőinek elemzésére szolgáló nagyműszer. A borminősítés során fő feladata a glicerin, glükóz, fruktóz és a szacharóz mérése lesz. |
Gázkromatográf – Gőztéradagoló | A bor illékony vegyületeinek elemzését fogja szolgálni, így fontos szerepe lesz a borok aromaösszetételének meghatározásában. |
Automata titrátor | A készülék képes borminták pH-jának, vezetőképességének, valamint kén-dioxid tartalmának automatizált meghatározására. |
Diszkrét analizátor | Kémiai analizátor, amely alkalmas borokból számos vegyület gyors, automatizált mérésére: D-glükóz, D-fruktóz, szukróz, ecetsav, L-almasav, L-tejsav, D-glükonsav, aszkorbinsav, citromsav, borkősav, szervetlen és primer amino nitrogén, vas, réz, kálium, kalcium, teljes szulfit, szabad szulfit, glicerin és acetaldehid stb. |
Analitikai mérleg | 0.01 mg pontosságú mérleg. |
Digitális büretták | Gyors, precíz és pontos adagolást tesznek lehetővé klasszikus analitikai eljárások során. |
Vízgőz desztilláló | Borminták illósavtartalmának meghatározásához szükséges mintaelőkészítést (desztillációt) biztosítja. |
Mikrohullámú roncsoló | A készülék alkalmas must, és növényminták emelt hőmérsékleten és nyomáson, valamint erősen savas körülményeken történő roncsolására, mely az elemanalízis megelőző lépése. |
Ultrahangos feltáró | Ultrahangos feltáró berendezés, amely alkalmas növényi- és/vagy élelmiszer eredetű minták feltárására, homogenizálására, diszperziók és emulziók készítésére, valamint folyadékok kigázosítására. |
Szárítószekrény | Minták bepárlást, szárítását teszi lehetővé. |
Izzítókemence | Borminták hamutartalmának meghatározásához szükséges mintaelőkészítést biztosítja. A bepárolt borminták magas hőmérsékleten történő hamvasztása zajlik a berendezésben. |