Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Egyéb hírek / Méltó helyre kerül József Attila emlékplasztikája

Méltó helyre kerül József Attila emlékplasztikája

Önkormányzatunk a Művészeti Tanács javaslatára a februári közgyűlésén döntött arról, hogy Vígh Tamás József Kossuth díjas szobrász József Attila emlékplasztikáját egy méltóbb helyszínre, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont északi főbejáratához helyezi át. Az önkormányzat a döntéshozatal előtt megkereste az alkotó, Vígh Tamás özvegyét, Szathmáry Gyöngyit. A jogtulajdonos örömét és támogatását fejezte az emlékplasztika tervezett áthelyezésével kapcsolatosan. 

Az áthelyezés apropója, hogy szintén a pécsi önkormányzat döntésével és finanszírozásában augusztusra a Tudásközpont északi oldali területe teljes egészében megújul. A felújítás magában foglalja a főlépcsősor és mozgássérültek közlekedésére is alkalmas járda mészkőburkolatának beton elemekre történő cseréjét, a lépcsősor áttervezését, új ülőfelületek kialakítását, Zsolnay képzőművészeti elemek és kerékpártárolók elhelyezését.

Ennek a fejlesztésnek a része a plasztika áthelyezése is, ezt szintén a szerződött generálkivitelező végzi el – mondta el Zag Gábor, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, aki örömét fejezte ki, hogy az emlékplasztika végre ismét méltó környezetbe kerülhet.

A tervek szerint a kivitelező 2023. augusztus 1-jén a Tüzér utcából a telephelyére szállítja a szobrot, itt fogják elvégezni a plasztika tisztítását. Ezt követően, várhatóan augusztus végéig kerülhet új helyére a szobor a megtisztított talapzattal együtt.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

72f163293174296d4b437ae9bd0a42dd 1

Forrás: https://www.kozterkep.hu/587/jozsef-attila#vetito=2556