Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / NE MARADJ KI PÉCSBŐL!

NE MARADJ KI PÉCSBŐL!

Pécs az egyik legszebb magyar város – termékeny és sokszínű mediterrán település, amit a pezsgő egyetemvárosi hangulatért, a Mecsek lenyűgöző panorámájáért, és az épített történelem látnivalói miatt évente sokezer turista keres fel.  Ha mindez nem volna elég: a baranyai megyeszékhely étel- és éttermi kultúrája olyan óriásit fejlődött az utóbbi években, hogy immár gasztroturisták számára is bakancslistás hely. 

A fejlődés nagyon látványos: ma már mindegy, hogy az évnek melyik szakaszában érkezünk, hiszen nemcsak hangulatos teraszok, kitelepülések és klasszikus vendéglátóegységek várják az idelátogatót, de egy tökéletes villásreggeliért, hibátlan kovászos kenyérért, nápolyi és római stílusú pizzáért, vagy épp újhullámos fermentált üdítőért se kell a szomszédba menni. És hogy mi az oka a fellendülésnek? A közönség növekvő érdeklődése és az új irányzatokra való nyitottság mellett az, hogy az étel és ital köré szerveződő helyi közösség ahol lehet, összefog és együtt dolgozik a pécsi gasztrokultúra előmozdításáért.

Nem véletlen, hogy a városvezetés által indított turizmusélénkítő kampány, a Pécs Nyitva egyik alappillére is a sokszínű, egyedi, fenntarthatóságra és összefogásra épülő helyi gasztronómia. A programhoz kapcsolódva a Piqniq Budapest is segíti ezt az összefogást – a platform gasztronómiai szakértői nemrég a Bakancslista Magyarország bloggerét, Galambos-Parti Reginát kalauzolták a nyüzsgő belváros felkapott helyeitől a városszél rejtett kincseiig.

A helyi gasztroközösségek ösztönzését és a pécsi gasztronómia egyedi arcának kiemelését célzó túra keretében 2 nap leforgása alatt 20 izgalmas helyet fedeztek fel: jártak kovászos pékségben, borbárban, többgenerációs kultkikötőben és az ország közönségkedvenc kávépörkölőjében is – csupa olyan helyen, amiért akár önmagában is érdemes Pécsre utazni.

A látogatásokból született hangulatos videósorozat itt is érhető el, azok számára pedig, akik nagy dózisban vennék magukhoz mindazt, amitől igazán különleges, szerethető és előremutató a pécsi gasztro, kihagyhatatlan nyári program az augusztusi gourmet piknik, a Pécsi Szelet. A rendezvényen – melyre Pécs egyik legszebb városrészében, a Múzeum utcában kerül sor – cukrászdák, éttermek, kávézók és a nekik beszállító helyi termelők egyaránt képviseltetik magukat, hogy bemutassák Baranya legfinomabb ízeit és az ízek köré szerveződő inspiráló közösséget.

A túráról készült videók, fotók itt is megtekinthetőek:

Fotók: Horpáczi Dávid