Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Nemzetközi konferenciát rendeznek Pécsett a magyarság érdekében

Nemzetközi konferenciát rendeznek Pécsett a magyarság érdekében

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) a „Múltból a Jövő felé – A modernkori pécsi felsőoktatás első száz esztendeje (1923–2023)” című centenáriumi programsorozata keretében a PTE Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar Anglisztika és Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a PTE Diaszpóra Projekt Hálózatával karöltve „Diaszpóra2023 – Határtalan közösségek” címmel nemzetközi konferenciát szervez 2023. május 4−6. között a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának Székházában. A konferencia fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki a rendezvény keretében előadást is tart.

A Pécsi Tudományegyetem stratégiailag elköteleződött amellett, hogy 2030-ra a világmagyarság, így a diaszpórában és a határon túl élő magyarok oktatási, kutatási és kulturális központjává váljon. A szándék melletti komoly elköteleződést jelzi, hogy a PTE 2017-ben létrehozott Diaszpóra Projekt Hálózata jelenleg 106 országból több mint 1900 partnerszervezettel és egyéni kapcsolattal működik együtt a külhoni magyarság és a diaszpóra közösségek tekintetében, s többek között „Magyar Diaszpóra Mindennapok” címen online műsort működtet és CsomóPont néven online hírlevelet ad ki.

A nemzetközi tudományos szimpózium szervezőinek az a célkitűzése, hogy olyan, kétévente megrendezésre kerülő magyar és nemzetközi fókuszú konferenciasorozatot hozzon létre, mely feltárja a diaszpóraközösségek sokszínű kulturális örökségét, erősíti a közösségi tudatot, valamint hozzájárul a hálózatépítéshez és a generációk közötti kapcsolatok erősítéséhez.

A rendezvény keretében kerül sor a Pécsi Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közötti megújult együttműködési megállapodás aláírására.