Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Önálló osztály segíti Pécs kulturális életét

Önálló osztály segíti Pécs kulturális életét

2019 után újra önálló egységbe szervezett szakemberek segítik a pécsi kulturális életet. Az osztály létrehozása a polgármesteri hivatalon belül nem jár létszámbővítéssel, ám a lépéssel a kultúra, a művészetek Pécs hagyományaihoz méltó módon kiemelt figyelmet kapnak.

Pécs történelmi, művészeti és tudományos hagyományainak köszönhetően kulturális központja a régiónak. Ezt, és szakemberek, civilek áldozatos munkáját koronázta meg az, hogy Pécs 2010-ben elnyerte az Európa Kulturális Főváros címet.

Az önkormányzaton belüli feladatellátáshoz rendelt hivatali szerkezet 2010 óta többször is módosult. Ez egyebek mellett azzal járt, hogy 2018 júliusában a korábban önálló kulturális osztály a hivatalon belül megszűnt. Ennek köszönhetően az egyébként is széttagolt kulturális feladatellátással olyan szervezeti egységek foglalkoztak, melyek profiljába ez egyáltalán nem illeszthető be.

Hiányzott a megfelelő szemléletmód, az előző városvezetés idején láthatóan nem élvezett prioritást a terület.

A mostani Kulturális Osztály létrehozását Zag Gábor, a területért felelős alpolgármester kezdeményezte, a lépésnek a pécsi művészek körében komoly támogatottsága van. 

A kulturális ágazat koncentrált intézményirányítása megköveteli a hivatal érintett szervezeti egységeinek átalakítását – mondta az alpolgármester. – Egy önálló Kulturális Osztály létrehozása és feladatainak pontosítása várakozásaim szerint nemcsak átláthatóvá teszi a szervezet tevékenységét, de hatékonyabbá is a munkavégzést.

Zag Gábor hozzátette: a szervezeti átalakítás létszámbővítéssel nem jár, a módosítás a polgármesteri hivatal összlétszámát nem érinti.

Az önkormányzat kulturális osztályának feladata lesz egyebek mellett a kulturális ellátórendszer folyamatos fejlesztése, a művészeti élet, a fesztiválok, kiállítások, tudományos műhelyek támogatása.

A pécsi önkormányzat közgyűlése október 18-i ülésén fogadhatja el az osztály létrehozásáról szóló előterjesztést.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata