Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Orvosi távmanipuláció, intelligens parkolórendszer, jelnyelv-felismerés – a PTE MIK mérnök informatikus hallgatói ezekkel alakítanák a jövőt

Orvosi távmanipuláció, intelligens parkolórendszer, jelnyelv-felismerés – a PTE MIK mérnök informatikus hallgatói ezekkel alakítanák a jövőt

Vitális paraméterek valós idejű monitorozása okospólót viselő személyeken, képi adatok statisztikai módszerekkel történő színkorrekciós lehetőségeinek vizsgálata – ez csak két téma abból a 12 nyertes pályázatból, amelyet a Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogram támogat a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK). A Huawei Technologies Hungary év elején kutatás-fejlesztést ösztönző pénzalapot hozott létre a karon, hogy a technológiai eszközök mellett ezzel is ösztönözze a hallgatókat kutatási, fejlesztési és tanulmányi céljaik megvalósításában. A közelmúltban lezárult pályázatra 25-en neveztek, ezek közül választották ki azt a 12-t, amelyet az előttünk álló hónapokban meg is valósítanak a fiatalok. Ötleteiket az őszi Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián mutatják be, és még az is lehet, hogy egyikből-másikból piacképes termék születik.

A technológiai világvállalat Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramja a leendő mérnökök számára kínál lehetőséget, hogy fontos gyakorlati tapasztalatokra tegyenek szert, emellett interdiszciplináris kutatásokat végezhetnek, és digitalizációs demók fejlesztéséhez kapcsolódhatnak. Mindebben mentortanárok segítik a hallgatókat és hallgatói csapatokat. A közelmúltban hirdették ki a pályázat nyerteseit. „Gyakorlatilag bármilyen innovatív ötlettel lehetett pályázni, nem volt feltétel az informatikai vonatkozás. A pályaművekben egy megvalósítási ütemtervet is vártak a hallgatóktól. A 12 nyertes pályázó hét hónapon keresztül ösztöndíjban részesül, ezért cserébe ki kell dolgozniuk az ötletüket. A megvalósított projektet azután be fogják mutatni a Kari Tudományos, Művészeti Diákköri Konferencián, de jó eséllyel eljuthatnak az országos hallgatói versenyekre is. A projektek megvalósításához eszköztámogatást is nyújt a Huawei, így már a nyáron elkezdhetik a munkát a pályázók” – tájékoztat Gyurák Gábor, a PTE MIK oktatója.

A benyújtott pályázatok ötletei több esetben a mesterséges intelligenciára (MI) épülnek, például az okospólót viselők fizikai paramétereit is MI dolgozza fel értékelhető adatokká. A fizikai teljesítményt végző emberről a pólóban található szenzorok segítségével gyűjt adatokat a rendszer, amit mesterséges intelligencia minősít. Így pontosan megállapítható, hogy milyen további terhelést képes elviselni az alany szervezete. Ez a rendszer olyan helyeken, például a katonaságnál kiválóan használható, ahol szükséges pontosan ismerni az egyes emberek aktuális fizikai állapotát. A projektek kidolgozásában mentorként a kar oktatói nyújtanak támogatást, és a tudományos versenyek mellett a Huawei szakmai rendezvényein is bemutatják ötleteiket a pályázók. Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek céges támogatók csatlakozására, aminek eredményeként akár piacképes termék is létrejöhet az elgondolásból. A kiválósági ösztöndíjprogramban való részvétel fejleszti a hallgatók problémamegoldó képességét, a projektmunka, a csapatban való dolgozás képességének elsajátítását, ami komoly előnyt jelent a munkaerőpiacon a jövő mérnökei számára. 

Ugyanúgy sokat profitálhatnak a pécsi hallgatók a karon ősszel elindult Huawei ICT Academy programból, amelynek keretében a következő generációs mobilhálózatokkal, az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásához köthető, illetve a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó új lehetőségekről tanulhatnak. Megismerkednek azokkal a technológiákkal, amelyeket a jövendőbeli munkaadóik is alkalmaznak, különböző területeken tanúsítványokat szerezhetnek, ezek akár belépőt is jelenthetnek egy-egy magasabb pozícióba. Ez a diploma megszerzését követően számottevő előnyhöz juttatja őket a munkaerőpiacon. „A műszaki felsőoktatásnak jól állnak az iparvezérelt projektek – nagyon örülünk ennek az invesztíciónak. Most egy olyan háromszöget alakítunk, amelynek egy-egy sarkán a szokásos hallgató–oktató kapcsolat mellett egy abszolút kurrens ipari ágazat és téma is ott van, kézelfogható módon, kísérleti környezetben, valós fejlesztői ambíciót megszemélyesítve. Azt reméljük, hogy a Huawei e kiválósági programja igen értékes módon erősíti a kísérletező kedvű tehetséges hallgatónk portfólióját” – fogalmazza meg az együttműködés értékét dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja.

További információ:

Dr. Medvegy Gabriella, dékán – PTE MIK

tel.: 0630 6061195

e-mail:

Forrás: PTE

2022.07.05