Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Pályázati siker: 3 milliárdos közműfejlesztés uniós forrásból

Pályázati siker: 3 milliárdos közműfejlesztés uniós forrásból

2022. augusztus 15.

Komoly víziközműrekonstrukció indulhat Pécsett, miután siker koronázta az önkormányzat és cégei közös Európai uniós pályázatát. Az eredményes munka azokat a véleményeket igazolja, amelyek szerint hiba lett volna az utolsó pécsi fideszes ciklus végén tetemes hitelből belevágni a hálózat felújításába.

Eredményes volt a közös munka

Sikeresen nyújtotta be Pécs a „KEHOP-2.1.11-21-2022-00014 „Víziközmű hálózatok átalakítása, hatékonyságnövelő fejlesztése Pécsett” tárgyú pályázatát. A projektgazda az önkormányzat volt, a munka dandárját a Tettye Forrásház Zrt. és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. szakemberei végezték.

A munkák során több mint 14 kilométer hosszúságban ivóvíz és szennyvízhálózat csővezetékeinek cseréje valósulhat meg. A fejlesztés célja, hogy a ma tapasztalható gyakori csőtörések, vízzavarosodások, illetve az elszivárgó víz okozta veszteségek jelentős mértékben csökkenthetők legyenek.

Pécs önkormányzata 2022 márciusában nyújtotta be pályázati kérelmét, rögtön, amint megnyílt az uniós KEHOP-források lehívásának lehetősége önkormányzati közműcégeknek előtt is.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere köszönetét fejezte ki mindazok felé, akik részesei voltak a sikernek. Kiemelte azt is, hogy példás volt az önkormányzat cégeinek együttműködése a pályázat anyagának elkészítése során, ami nagy felelősséggel járó és jelentős munka volt.

Nem kellett a sokmilliárdos hitel

A sikeres pályázat alátámasztja azok véleményét is, akik az utolsó pécsi Fidesz-ciklus végén élesen bírálták a város akkori vezetésének elképzelését. A 2019-es önkormányzati választásokat megelőzően 8 milliárd forintos hitelt vett volna fel a városi víziközmű-szolgáltató ugyanerre a célra, amit 3,5 milliárd forintos önrésszel egészített volna ki az önkormányzat.

Abban, hogy egyáltalán nyilvánosságra került az elképzelés, komoly érdemei voltak a TAKA 2019 nevű pécsi ügyvédi közösségnek, amelynek tagjai akkor igen határozott véleményüket is megfogalmazták.

– Az egész nagyon hasonlított az Elios-lámpák ügyére – mondta dr. Bodnár Imre ügyvéd, a TAKA 2019 alapító tagja. – Arra mind emlékezhetünk, hogy hazánkban Pécs volt az egyetlen város, amely nem Európai uniós forrásból, hanem piaci alapú hitelből cserélte le közvilágítását az Elios-lámpákként elhíresült világítótestekre. Ugyanez volt a terv a víziközművekkel is, csak nem 1 milliárd forint volt a tét, hanem az önerővel együtt már majdnem 12 milliárd. Úgy, hogy már akkor lehetett tudni, hogy 2020 és 2022 között uniós forrás is megnyílik erre a célra.

14 ezer méter vezeték, 3 milliárd forint

Az önkormányzat és cégeinek szakemberei által elkészített pályázatot a közreműködő szervezet 2022. augusztus 4-én részesítette pozitív elbírálásban. Jelen pillanatban a támogatási szerződés megkötése van folyamatban, vélhetően 2022. szeptemberben megindulhat a kivitelezés is.

A projekt teljes költségvetése bruttó 3 083 731 673 Ft, mely az alábbiakat tartalmazza:

  • 2 211 432 832 Ft elszámolható nettó költség és a hozzá tartozó 597 086 865 Ft ÁFA. Mivel a támogatási intenzitás 70%, így a projekt keretében elnyert támogatás az elszámolható 2 211 432 832 Ft 70%-a, azaz 1 548 002 982 Ft.
  • a projekt keretében megvalósított nem elszámolható útfelújítás és műszaki ellenőrzés 216 702 343 Ft-os nettó költsége és a hozzá tartozó 58 509 633 Ft ÁFA.

A fejlesztés célja a ma tapasztalható gyakori csőtörések, illetve az elszivárgó vízmennyiség jelentős mértékű csökkentése. A beruházás hatására a pellérdi vízbázis, illetve Pécs további 15 területén javulhat az ellátásbiztonság és válhat hatékonyabbá a szolgáltatás.

A Tettye Forrásház Zrt. 15 éves Gördülő Fejlesztési Terve alapján 2010 és 2021 között összesen 11,5 milliárd forint értékű felújítást valósított meg a városban, hogy javítson az elöregedett vezetékhálózat állapotán.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata