Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Pécs, a tangó városa

Pécs, a tangó városa

2022. szeptember 6.

2021-ben csaknem 100 év hatósági tiltása után Pécs önkormányzata újra engedélyezte a tangót a városban. A döntés nyilván szimbolikus volt, ám a köré szervezett rendezvény sikere a folytatásra ösztönözte a szervezőket. 2022 szeptember 9-én és 10-én Pécs így újra a tangó városa lesz.

Tavaly, amikor a városi közgyűlés 99 év után ismét engedélyezte a tangót Pécsett, a gesztusértékű döntést övező rendezvény a járványhelyzet ellenére komoly sikernek bizonyult. Nem csak idehaza, de Dél-Amerikában is több tudósítás jelent meg róla. A remek fogadtatást követően a szervezők 2022-re egy még színesebb programot álmodtak meg.

Fortuna is a szárnyai alá vette őket. José Cura argentin tenor szupersztár ugyanis szeptember 8-án ad koncertet a Kodály Központban, és örömmel fogadta az invitálást. Így díszvendégként a fesztivál idején, szeptember 9-én és 10-én Pécsett marad.

Ahogy Hernán María Patiño Mayer, Argentína rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a 2021-es pécsi eseményen is részt vett, és, mint mondta, már év elején pirossal írta be naptárába a 2. Pécsi Tangó Fesztivált.

A szervezők szívesen látnak mindenkit, aki szereti az egyszerre tüzes és melankolikus tangót, és azokat is, akik kíváncsiak a többi, Argentínával kapcsolatos programra.

Természetesen a főszerep a zenéé és a tangóé lesz, a Színház téri színpadon egymást váltják a jeles előadók és táncosok. A két nap során fellép a Tango Msytico, a Club Cubano pécsi táncosokkal, Kulik Johanna és az Arts Harmony Zenekar, az újvidéki Tangó Band és a Budai Tango Egyesület. Koncertet ad zenekarával Kéméndi Tamás harmonika-művész és ifjú tanítványai, Györfi Anna közreműködésével.

A zene és tánc mellett lesz vetítéssel egybekötött beszélgetés az 1978-as argentin-magyar futballmérkőzésről, részletek hangzanak el argentínai, Buenos Aires-i utazásokról született művekből.

A hamisítatlan argentin hangulatról mindkét este a programsort záró milonga, azaz táncest gondoskodik.

A 2. Pécsi Tangó Fesztivál rendezői idén is Pécs Megyei Jogú Város, a Zsolnay Örökségkezelő NKft., a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft., valamint Argentína budapesti nagykövetsége.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata