Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Pécsi virológusok alapozzák meg a hazai biovédelmi és biobiztonsági kutatásokat

Pécsi virológusok alapozzák meg a hazai biovédelmi és biobiztonsági kutatásokat

Egyedülálló biovédelemi és biobiztonsági alap és alkalmazott kutatások indulhatnak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratóriumban (VNL) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program 2021 – Nemzetvédelem, nemzetbiztonság alprogram pályázati kiírásának keretében „A hazai biovédelmi és biobiztonsági kutatások tudományos alapjainak megteremtése” című projektnek köszönhetően.

Változó világunkban a fertőző betegségek térhódítása határtalan méreteket öltött. A fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. Ezért kiemelten fontos, hogy a hazai járványvédelem munkáját segítve olyan alap és alkalmazott kutatásokat végezzenek a VNL munkatársa, amelyek egy esetleges pandémia megelőzését szolgálják.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium jelenleg egy olyan kiemelten fontos gyorsreagálású terepi labordiagnosztikai egységgel rendelkezik, amely valós időben képes a felbukkanó fertőző betegségek szerteágazó molekuláris biológiai vizsgálatára, mely alkalmazása nemcsak a tudomány, de szükség esetén hozzájárulhat a hazai biovédelemhez és biobiztonsághoz is. A négy évre szóló, 942,857 millió Fttámogatás többek között lehetővé tesziegy terepi, azonnal alkalmazható laboratóriumi eljárásrend kidolgozását.

A prof. dr. Jakab Ferenc vezetésével megvalósuló projekt továbbá lehetőséget nyújt a nemzetközi kapcsolatok megerősítésére is, hiszen a Virológiai Nemzeti Laboratórium a pályázat segítségével, és a meglévő szakmai tudással és infrastruktúrával egyaránt alkalmas arra, hogy különféle bi-és multilaterális programokban vegyen részt. Az európai kollaborációk egyik fő célja a kutatás mellett a hatékony biológiai biztonság megteremtése a nemzetek számára, valamint a diagnosztikai, járványügyi stratégiák kidolgozása.

Pécs, 2022. szeptember 29.