Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / PécsLIT: 6 nap irodalom idén is

PécsLIT: 6 nap irodalom idén is

A PécsLIT Irodalmi Fesztivál programsorozata immár második alkalommal várja a könyvek és az olvasás szerelmeseit. A szervező Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat most is hűek maradtak a “6 nap irodalom” szlogenhez, ebben az évben szeptember 12-től 17-ig tart majd a fesztivál.
A PécsLIT programjainak nagy része most is két helyszínre, a Művészetek és Irodalom Házára és a Tudásközpontra koncentrálódik. Lesznek író-olvasó találkozók, zenés, színházi és évfordulós irodalmi események is. A fiatalabb olvasók számára szervezett irodalmi találkozóknak, foglalkozásoknak a Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtárai, a Körbirodalom Gyermekkönyvtár és a Pécsi Pagony biztosítanak helyszínt a hat nap folyamán.
Az idei fesztivál évfordulós programjai között kiemelt helyen szerepel a Bertók Lászlóra emlékező, Lázár Balázs Mocorgó vízcsepp című dokumentumdrámája alapján készült felolvasószínházi előadás. A darab bemutatója a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában lesz szeptember 14-én, a Kossuth-díjas költő halálának második évfordulóján.
A 2022-es PécsLIT vendégei között számos olyan szerző lesz jelen, akik a közelmúltban jelentkeztek új kötettel, itt lesz többek között Tóth Krisztina, Závada Pál, Kustos Júlia, Háy János, Zalán Tibor, Vámos Miklós, Cserna-Szabó András.
A fesztiválnak (Idén is) lesznek külföldi vendégei: a Goethe Intézet közreműködésében Pécsre érkezik Rike Reiniger Németországból, illetve itt lesz Szlovéniából a Magyar Írórezidencia Program pécsi rezidense, Primož Repar író, filozófus. A budapesti Cervantes Intézet együttműködésében két program, egy kiállításmegnyitó és egy spanyol szerzők verseit tartalmazó kötet bemutatója is gazdagítja a PécsLIT programjait.
A fesztivál során idén is átadásra kerül a Hummel–Jelenkor szépirodalmi díjat. Az idei PécsLIT egy gasztroirodalmi eseménnyel és egy meglepetés vendéggel köszönti az idén 20 éves Literát, amely megalakulásakor az első online irodalmi portál volt hazánkban.


A programsorozat megvalósulását Pécs MJV Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. támogatja.


További részletek: https://pecslit.hu
Facebook: https://www.facebook.com/pecslitfesztival
Info: