Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Sport / Pécsre látogatott a Magyar Paralimpiai Bizottság delegációja

Pécsre látogatott a Magyar Paralimpiai Bizottság delegációja

Szabó László: izgalmas és innovatív a pécsi műhely

Pécsre látogatott a Magyar Paralimpiai Bizottság delegációja, hogy megtekintse a Pécsi Sportiskola paraúszó utánpótlásának edzését, a szakemberek erős, izgalmas és innovatív bázisként írták le a pécsi műhelyt.

Október 22-én Pécsett egyeztetett Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Urr Anita főtitkár és Prof. dr. Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya a Pécsi Sportiskola vezetőjével, Sági Zoltánnal és a Pécsi Sportiskola úszószakosztályának vezetőedzőjével, Jancsik Árpáddal. A szakemberek megismerkedtek a fiatal pécsi paraúszókkal is, akik Fancsali Orsolyával tanulják az úszás alapjait annak érdekében, hogy később a versenyeken is remekelhessenek.

– Izgalmas és innovatív közeg a pécsi, azt gondolom, hogy figyelemreméltó és egyben követendő példa az a munka, amit a városban végeznek. Biztos sokat számít az is, hogy sok sikeres paraúszója volt Pécsnek, ezek a sportolók inspirálják a jövő nemzedékét, de nem szabad megfeledkezni az elkötelezett edzőkről sem, akik nagyon sokat dolgoznak azért, hogy felfedezzék és segítsék a parasportoló tehetségeket- fogalmazott a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László.

Prof. dr, Sós Csaba szövetségi kapitány is kiemelte a hosszú évek óta tartó pécsi sikersorozatot, hiszen Pécs városa a paralimpiák történetében 6 arany-, 11 ezüst- és 9 bronzéremmel büszkélkedhet, de nem szabad megfeledkezni a számtalan döntős helyezésről sem.

– Komoly eredményekkel büszkélkedhet a pécsi úszósport, ne feledjük, hogy már 1984-ben Hoffman Judit révén paralimpiai aranyérmese volt a baranyai megyeszékhelynek, de azt követően is rengeteg példaképet nevelt ki a szakosztály. Nemcsak komoly sportolókat, de remek edzőket is nevelnek Pécsett, remek példa erre Jancsik Árpád, aki Petrov Anatolij mellett pallérozódott és fejlődött, majd továbbképezte magát és idén Konkoly Zsófia trénereként felért a csúcsra a paralimpiai bajnoki címmel – mondta a szövetségi kapitány.

A Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára, Urr Anita kihangsúlyozta, hogy Pécsett nemcsak paraúszásban, hanem egyéb sportágakban is jeleskednek parasportolók.

– Nagyon nagy eredmény, hogy 2000 óta minden paralimpián volt pécsi érmes úszó, gratulálunk a sportolóknak és az edzőknek egyaránt ehhez a nagyszerű sikerhez, jó érzés látni, hogy Pécs az egyik legerősebb vidéki bázis, amelyre méltán lehet büszke a város is. Az úszás mellett boccia-ban és kerekesszékes kosárlabdában is jeleskednek pécsi sportolók – tette hozzá a főtitkár asszony. Fancsali Orsolya vezetésével jelenleg közel 10 paraúszó tanulja az úszás alapjait, akik amellett, hogy versenyezni is szeretnének majd, az egészségükért és a támogató közegért is szeretnek az uszodába járni.