Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Polgármesteri sajtóközlemény

Polgármesteri sajtóközlemény

Egy civil szervezet idén harmadik alkalommal rendezi meg a Pécs Pride felvonulást. A pécsiek az elmúlt két évben tanúbizonyságot tettek a rendezvénnyel kapcsolatos toleranciájukról. Erre idén is szükség lesz, mivel a vonulás biztosítása ezúttal is közlekedési nehézségekkel jár majd. Ezek enyhítésére a BIOKOM NKft. kérésemre akciótervet dolgozott ki.

Mi történt eddig?

A pécsi esélyegyenlőségi felvonulás szervezői előzetesen nem egyeztettek önkormányzatunkkal sem a rendezvény tervezett időpontjáról, sem annak tervezett helyszínéről. Amikor az interneten közzétették a felvonulás részleteit, emailben azonnal felhívtam a szervező egyesület vezetőjének figyelmét arra, hogy a rendezvényük tervezett időpontjában a tervezett helyszínt már egy széles összefogásban megvalósuló rendezvény – a Tanuló Város Fesztivál – rendezői korábban lefoglalták. Mindkét program sikeres lebonyolítására tekintettel akkor azt kértem a szervező egyesület vezetőjétől, hogy a felvonulást tegyék át egy másik időpontra.

A szervezet elnöke válaszlevelében jelezte, hogy a felvonulást nem tudják más időpontban megrendezni, ugyanakkor nyitottak az eredetileg tervezett útvonal módosítására. Több alternatív útvonal is felmerült, ezekről a szervezők a felvonulást biztosítani hivatott rendőrséggel folytattak részletes egyeztetést. Ennek eredményéről a városi rendőrkapitány július 18-án értesítette hivatalosan önkormányzatunkat. Ez alapján lett ismert, hogy a felvonulás a Tettyéről indul, majd az Ágoston tér érintésével jut el a 48-as térre.

Közlekedési nehézségek várhatók a felvonulás útvonalán

A felvonulás egy civil szervezet rendezvénye, amit a szervezőknek a gyülekezési törvény alapján a rendőrség felé kell bejelenteni. A rendőrség – amennyiben bármilyen, a törvényben felsorolt kizáró ok nem merül fel – tudomásul veszi a rendezvényt, és a jogszabály alapján biztosítja az útvonalat.

Ez a pécsiek számára azzal jár, hogy a rendőrség a gépjármű közlekedést korlátozni fogja a felvonulás útvonalán. Így 2023. szeptember 23-án, szombaton reggel 6 órától parkolási tilalmat vezetnek be, 12 órától pedig lezárásokat az érintett utcákban és környékén. Ezekről a lezárásokról az érintett lakókat a rendőrség szórólapokkal tájékoztatta.

Mivel a tervezett lezárások és korlátozások több mecseki gyűjtőútvonalat is érintenek, ezért levélben fordultam a pécsi rendőrkapitányhoz azt kérve, vizsgálják felül, hogy ilyen mértékben szükséges-e a városi forgalmat korlátozni.

Rendőrkapitány úr válaszában jelezte, hogy a bíróság állásfoglalása alapján a „mások jogainak gyakorlása miatti kényelmetlenség nem ok a gyülekezéshez való jog korlátozására.” Egyúttal arról tájékoztatott, hogy a parkolási és behajtási tilalommal járó korlátozás csak a rendezvény biztosításához szükséges és arányos mértékben valósul meg, és a korlátozásokat minden helyszínen a lehető leggyorsabban fel fogják oldani az útvonal mentén.

Mit tesz az önkormányzat?

Fentiek alapján biztonsággal kijelenthető, hogy a felvonulás a rendezvénnyel érintett terület közlekedését nehezíteni fogja. Éppen ezért felkértem a BIOKOM NKft-t, hogy készüljön fel a várható parkolási nehézségek enyhítésére.

Ennek érdekében a korlátozások idején alternatív parkolókat használhatnak a lakók, erről az érintett lakókat szórólapon is tájékoztatjuk:

  • A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával történt egyeztetés alapján megnyitják a Majorossy Imre utcai irodaház parkolóját.
  • A Böck János utcai zsákutcában csak a két mozgáskorlátozott parkolót zárják le, a fennmaradó 17 helyen lehetséges majd a parkolás.
  • Rendelkezésre áll majd a Havi-hegyi buszforduló és a Zerge utca közötti 16 hely, valamint a Havi-hegyi templomnál található 15 várakozóhely.
  • A Tettye vendéglő előtti parkolók és az Irma utcában található parkolók egyaránt használhatók lesznek.
  • A Kálvária út mentén, az Ágoston tér környékén és a Vince utcában, valamint a Tettye utcában tudnak még parkolóhelyet találni a lakók.
  • A Magaslati út és a Hunyadi út lakói péntek 18 órától a Szőlő utcában, valamint az Ilona és a Péter utcában tudnak majd parkolni.
  • A 48-as tér környezetében a Dohány utcában, a Légszeszgyár utcában, illetve a Kodály központ és a Tudásközpont parkolójában lesz lehetőség várakozni.

A felvonulással érintett területen áthaladóktól ezzel együtt azt kérem, hogy a korlátozások idején fokozott figyelemmel közlekedjenek és a szokottnál is nagyobb türelemmel üljenek gépjárműbe.

Őrizzük meg a város méltóságát!

A felvonulás kapcsán tartom magam a két éve lefektetett és azóta követett elvekhez. Mivel a 2021-ben végzett közvéleménykutatás alapján a pécsiek többsége azt szeretné, hogy a felvonulás ne váljon politikai üggyé, ezért – bár magam is fontosnak tartom a kisebbségi jogok védelmét – távol maradok a civil rendezvénytől.

Pécs városa éppen annyira büszke múltjára és történelmére, mint sokszínű és befogadó mivoltára. A pécsiek sokszor bizonyították már, hogy mennyire toleránsak, és képesek kiállni a kisebbségek jogaiért. Ugyanakkor továbbra is azt kérem mind a rendezvény szervezőitől és résztvevőitől, mind az attól távolmaradó pécsiektől, hogy a felvonulás napján újra őrizzék meg a város méltóságát, ahogy azt tették 2021-ben és 2022-ben is.

Péterffy Attila

Pécs polgármestere