Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Potencianövelőt kínáló illegális gyógyszerforgalmazók „mérgezik” az internetes keresési listákat

Potencianövelőt kínáló illegális gyógyszerforgalmazók „mérgezik” az internetes keresési listákat

Tizenkét európai ország, köztük Magyarország Google keresési találati listáit „mérgezték meg” illegális gyógyszerkereskedők, akik merevedési zavarok kezelésére való – egyébként előszeretettel hamisított – gyógyszereket kínáltak eladásra, mutatott rá egy, a világ vezető digitális egészségügyi folyóiratában publikált friss tanulmány. A három éven át, 2019 és 2021 között zajló nemzetközi vizsgálatokból kirajzolódik: globális problémával állunk szemben, mely egyszerre gyökerezik a pandémia óta különösen megugrott webes vásárlásokban, valamint a fogyasztói attitűdökben.

„A weboldalak különféle keresőoptimalizálási (SEO, Search Engine Optimization) technikákat használnak oldalaik látogatottságának növelése érdekében” – vezeti fel a témát a Journal of Medical Internet Research felületén 2022 november végén megjelent tanulmány egyik szerzője, dr. Fittler András gyógyszerész, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának docense, dékánhelyettese, aki hosszú évek óta kutatja az online gyógyszerforgalmazás, az internetes gyógyszertárak és a hamis gyógyszerek témakörét, azok egészségügyi és gazdasági aspektusait.

A SEO-zás azonban összetett és időigényes eljárás, eredményeként viszont egy weboldal jobb helyezést ér el a találati listák organikus, azaz nem fizetett találatai között. Az illegális gyógyszerkereskedők számára a hagyományos keresőoptimalizálás nem időhatékony módszer, ezért nem ritka, hogy alternatív, tisztességtelen digitális marketingmódszerekhez nyúlnak.  Gyakran elavult weboldalakat céloznak, melyeket feltörve elhelyeznek rajtuk egy olyan kódot, ami onnantól kezdve átirányítja a beérkező forgalmat egy másik, az illegális forgalmazó által preferált felületre.

Ennek eredményeként a felhasználók lekérdezései egyaránt tartalmazhatnak „normál” és „kompromittált/megtévesztő” találatokat. Ez utóbbi linkekre kattintva rossz minőségű tartalom vagy rosszindulatú webhely nyílik, mivel a jóhiszemű felhasználók nem látják a kompromittált weboldal eredeti tartalmát, a feltört honlapok ugyanis ezredmásodperceken belül átirányítják a böngészőket az új céloldalra. Ezt nevezzük a Search Engine Poisoningnak (SEP), azaz keresőmotor-mérgezésnek.

Nemzetközi adatgyűjtésünk során 12 európai ország – Bulgária, Horvátország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság – Google keresési találati listájának reprezentatív mintája alapján megállapítottuk, hogy globális jelentőségű problémával állunk szemben. Valamennyi értékelt ország találati listájában azonosítottunk a merevedési zavarok kezelésére szolgáló négy hatóanyag közül legalább egyet forgalmazó feltört linket” – fogalmazott Fittler András.

Az átirányítási támadások potencianövelő hatóanyagokra Sildenafil, Tadalafil, Avanafil, Vardenafil specifikus keresési kifejezéseket adott találatainak gyakorisága Spanyolországban (38,8%), Magyarországon (32,5%), Olaszországban (28,8%) és Franciaországban (23,1%) volt a legmagasabb, míg a legalacsonyabb Finnország (7,5%), Horvátország (6,3%) és Bulgária (1,3%) esetében a 2020 novemberében rögzített adatok szerint.

A kutatás rámutat, hogy a fogyasztók és betegek elsődleges tájékozódási pontja egészségügyi témákban az internet és a keresés legyakrabban a keresőmotorok által generált találati listák. Fittler András kiemelte, a gyógyszerek és egészségügyi termékek akkor alkalmazhatóak biztonságosan, ha a megfelelő diagnózis és kezelési terv mentén, megfelelő minőségű termékeket alkalmaznak a betegek és a kezeléshez szükséges információkat hiteles forrásból a megfelelő felkészültségű szakemberektől (pl. gyógyszerészek, orvosok) megkapják. A tudatos és biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében elengedhetetlen, hogy kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező gyógyszertárakban vásároljunk gyógyszert.

A Journal of Medical Internet Research felületén publikált kutatás további részletei a PTE Gyógyszerésztudományi Kar honlapján megjelent cikkben olvashatók, mely ezen a linken érhető el: https://gytk.pte.hu/hu/hirek/hir/15632