Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Sport / Próbaüzem a pécsi pumpapályán

Próbaüzem a pécsi pumpapályán

Műszakilag elkészült az ország egyik legnagyobb kerékpáros pumpapályája a Tüskésréten. A városi sportkínálatot színesítő létesítmény szerdától próbaüzem keretében – a kifüggesztett házirend betartásával – már fogadja a kerekeseket.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN) 2021-ben pályázott egy kerékpáros pumpapálya megépítésére a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) Országos Bringapark Programjának keretében. A cél egy olyan létesítmény kialakítása volt, amely a településen és vonzáskörzetében élő kerékpárosok számára (elsősorban downhill, cyclo-cross, és mountain bike szakágakban) kulturált és biztonságos edzés és versenylehetőségeket tud biztosítani.

A pumpapálya olyan, hullámos kerékpáros pálya, ahol egy magasabban lévő, kiemelt starthelyről indulva, a kezdő lendületet kihasználva, akár tekerés nélkül lehet végighaladni. Az összesen 60 millió forintba került létesítmény kivitelezésére a PSN 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a MAKETUSZ-tól, a fennmaradó összeget a város saját erőből, illetve szponzorok támogatásából teremtette elő.

A mintegy 800 négyzetméteres létesítményhez több ezer tonna földet mozgattak meg és dolgoztak bele a kialakított pályaívekbe a május óta tartó építkezés során. A pumpapályát a legkisebbektől egészen az idősekig bárki kipróbálhatja kerékpárral, de akár rollerrel, vagy görkorcsolyával is, hiszen a kivitelezés során figyelmet fordítottak arra, hogy a két különböző pályán a kezdőktől a haladókon át a profikig mindenki megtalálja a számára legélvezetesebb vonalvezetést.

– Nagyon örülünk neki, hogy sikerült műszakilag befejezni a pálya építését. Ez igazi városi összefogás keretében valósult meg, rengeteg segítséget kaptunk nemcsak az önkormányzattól, de a városi cégektől egyaránt. A pécsi pumpapálya méreteit tekintve az ország legnagyobb ilyen jellegű építménye. Biztosan rendkívül népszerű lesz és remekül fogja kiegészíteni a Tüskésrét eddig is színes sportkínálatát – fogalmazta meg Máté János, a PSN vezérigazgatója.

A pálya ugyan még nincs teljesen kész, hiszen néhány, a használatot kényelmesebbé tevő elem kihelyezése, valamint a zöld területek kialakítása még folyamatban van. Ugyanakkor a betoncsík már használható, ezért a pályát szerdától próbaüzem jelleggel bárki kipróbálhatja a kifüggesztett házirend betartásával.

– Ahogy a Pintér János Parkmegújítási Programban a város közterületeinek, köztük több sportolásra is alkalmas pályájának felújítását, úgy Pécs sportfejlesztéseit is a tudatosság és az átgondolt tervezés jellemzi. Célunk, hogy a pécsiek számára megfelelő kikapcsolódási, kirándulási és sportolási helyszíneket biztosítsunk. Bár a kerékpárosok által már régóta várt pumpapálya az én választókerületemben létesült, ez nem pusztán a környék lakóit, hanem minden pécsit, sőt, a városkörnyék kerékpárosait is szolgálja majd. Biztos vagyok benne, hogy a pályával nemcsak Tüskésrét, hanem az egész város gazdagodik – fogalmazta meg Csaba István, a terület önkormányzati képviselője.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kép forrása: pecsma.hu

2022.08.04.