Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / PTE aukció: abszolút siker!

PTE aukció: abszolút siker!


Csaknem hatmillió forint értékben keltek el az alkotások a PTE Aukcióján december 9-én, a Kodály Központban.

 “Ékköve a Pécsi Tudományegyetemnek a Művészeti Kar” 

 hangsúlyozta dr. Bódis József, az UQA elnöke, aki egyben a PTE Aukció 2022 program ötletadója is. Bódis professzor üdvözölte a szép számmal megjelent érdeklődőket, valamint megköszönte a Művészeti Kar munkáját, és külön kiemelte Both Vilma szervezői tevékenységét az aukció létrejötte kapcsán.


Lengyel Péter, a PTE Művészeti Kar dékánja röviden üdvözölte az egybegyűlteket és már kezdődött is az esemény, mely a magyar felsőoktatás gyakorlatában páratlan.
“Regisztrált tárcsákkal lehet licitálni, de ha valakit elkap a lendület és a szenvedély, kézzel is jelezheti a licitet” – ismertette Winkler Nóra, az aukció vezetője a szabályokat a jelenlévőkkel. Volt is erre több példa az este során, ahogy arra is, hogy

 parázs licitháború alakult ki egy-egy alkotás kapcsán, az ember csak kapkodta a fejét. 

Egyes alkotások keletkezésének története is kiderült: “Ezek mindig, kivétel nélkül személyes történetek, és ezek, valamint a technikai tudás, a „csinálás” nemcsak annak ad élvezetet,  aki létrehozta, hanem annak is, aki az alkotást nézi.“

Winkler Nóra azt is hozzátette: “A végső összeget én mondom majd, de mögöttem egy teljes hadsereg dolgozik, hetek, de inkább hónapok óta!” Elmondta: “Amitől más ez az árverés,mint az összes többi, az az, hogy noha szívderítő árakon kelnek el kortárs alkotások országszerte, a legtöbb eladási ár 20-25 %-a az aukciós házaké lesz. Ma, itt Pécsett az aukcióval a Művészeti Kar működését támogatjuk, de közben nemzetközi hatása is van annak, amit teszünk. Nemcsak az a gondolkodásmód meghatározó, melyekben a művek megszülettek, hanem a ma este ennek a hagyománynak a jövőjét is meghatározza.”

 Az est végére a licitálók csaknem hatmillió forintot költöttek el a kikiáltott művekre. 

“Abszolút sikernek tartom ezt, de nem a forintok okán, sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy a 41 munkából csak néhány nem kelt el, ami azt jelenti, hogy a műveknek a bő 80%-a tetszett a műértő, műkedvelő közönség számára, és el tudják képzelni az adott alkotást a házukban, irodájukban. Ez fantasztikus!” – összegezte az eseményt Lengyel Péter, a PTE Művészeti Kar dékánja, majd hozzátette:

Jó, hogy megmutathattuk magunkat, és fontos az is, hogy egy újabb programmal színesedett Pécs kulturális élete.

 Vidéken képzőművészeti aukciót szervezni nem egyszerű, hiszen e terület is Budapest-központú. A PTE nem is aukciós ház, de a program bizonyítja,  mi mindent lehet egy oktatási intézmény keretein belül is megvalósítani.” 

A hallgatók végigizgulták a saját és a társaik munkáira érkezett licitek alakulását, a teremben miattuk is pezsgett a hangulat. Voltak, akik össze is ismerkedtek azzal, aki végül megnyerte a licitháborút, és hazaviheti az alkotásukat.

Ennek kapcsán Lengyel Péter így nyilatkozott: “Nyilván lehet személyes kontaktokat is szerezni, hiszen itt a fiatal tehetségek neve is megjelent, és a kar feladata is, hogy a hallgatóinkat összehozzuk azokkal, akik érdeklődnek műveik iránt.

A most kikiáltott művek jelentős része a doktori iskola gyűjteményéből került ki. Az a tervünk, részben az aukció okán, hogy a graduális hallgatók műveiből is létrehozunk egy gyűjteményt, mely professzionálisan rendezett módon őrzi majd a műveket, beleértve minden fontos adatukat, egyebek között azt, melyik mű mikor, hol készült. Ez azért is fontos, mert adott esetben 10-20 évvel ezelőtt készült művet is elhozhatunk az aukcióra, ráadásul hallgatóink egy része – ahogy az idei rendezvény szervezése alatt kiderült –  külföldön él és alkot, nemzetközi karriert kezdett építeni. A gyűjtemények révén ezek a kapcsolatok akár évtizedekre visszanyúlóan is megmaradhatnak.”
Folytatás is várható!

 “Az egyetemi koncerttel egy időben tervezzük jövőre a következő aukciót, 

így egyazon időben és egyazon térben valósulhat meg a két rendezvény,  méltó és alkalmas körülmények között” – tette hozzá Lengyel Péter.

A vonatkozó egyetemi szabályzat értelmében, a műtárgy létrejöttéhez a Művészeti Kar által nyújtott anyagtámogatás értékének levonása után fennmaradó nettó bevétel a művet létrehozó hallgató és a kar között 50 %-50 % arányban kerül felosztásra. A kar a saját részét a képzőművészeti oktatás, képzés fejlesztésére fordítja.

Az Univ TV összefoglaló videója itt tekinthető meg:

https://youtube.com/watch?v=VHrcLKAlAq4%3Fwmode%3Dtransparent%26jqoemcache%3Di1F9K