Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Sikeres volt a kedvezményes telekprogram

Sikeres volt a kedvezményes telekprogram

Megduplázódott érdeklődés és értékesített lakótelkek – eredményesen zárult a Dénesi Ödön-program második köre. A kedvezményes telekvásárlási program célja a fiatalok Pécsett tartása.

Az első körhöz képest kétszer annyian érdeklődtek a Dénesi Ödön-program keretében másodszor is meghirdetett kedvezményes lakótelkek iránt. Látszik, hogy egyre többen tudnak a programról, és ismerik az előnyeit. A beérkezett igényléseket egy széleskörű együttműködésen alapuló, szakmai zsűri bírálta el, amelyben az önkormányzat és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. szakértői mellett egyebek közt a Pécsi Tudományegyetem, az egyetemi hallgatói önkormányzat, valamint a szakképzési centrum képviselői is szerepeltek. A meghirdetett 11 telek közül ezúttal hét talált gazdára, így az első körben értékesített 4 telekkel együtt összesen 11 házhelyen épülhetnek fiatal párok és családok otthonai Borbálatelepen, a Mécses utcában – foglalta össze Fogarasi Gábor, a pécsi közgyűlés népjóléti és sport bizottságának elnöke.

A Dénesi Ödön-programot tavaly ősszel hirdette meg a pécsi önkormányzat. A pécsi városvezetés választási programjának legfontosabb célja a helyi és az egyetemen tanuló fiatalok Pécsett tartása, illetve visszacsábítása a városba. Ennek megvalósításához fontos, hogy az önkormányzat növelje a fiatalok lakhatási esélyeit. Ebben nyújt segítséget a Dénesi Ödön-program, amely kedvezményes áron biztosít telkeket a városban hosszú távra tervező, képzett fiatalok számára.

A közművesített telkeket a független értékbecslő által meghatározott piaci értékük 50 százalékáért lehetett megvásárolni.  A házhelyeket csak saját célra lehet felhasználni, és ott három éven belül kell a felépített házra használatbavételi engedélyt szerezni. 

A telket vásárlók legfeljebb 40 évesek lehettek, és előnyt élveztek a családi adókedvezményre jogosult, továbbá a felsőfokú végzettséggel, szakképzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkező pályázók.

A novemberben meghirdetett program első körének tapasztalatai alapján idén tavasszal megváltoztatott feltételekkel indult újra a pályázat, ami így jóval nagyobb érdeklődést generált.

A program sikere mutatja, hogy a fiatal családok és párok részéről van igény a kedvezményes lakótelkek iránt, ezért azt tervezzük, hogy folytatjuk a Dénesi Ödön-programot. Új pályázati kiírást készítünk elő, és szakértőkkel vizsgáljuk, hogy mely területeken és milyen feltételekkel érdemes folytatni a pécsi fiatalok városban tartását célzó pályázatunkat – mondta el Fogarasi Gábor.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata