Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Sport / Szezonkezdő beszélgetések I.

Szezonkezdő beszélgetések I.

2022. augusztus 15.

Közeleg a szeptember, ilyenkor nem csak az iskolák kapui nyitnak ki újra, hanem a csapatsportok is nekilátnak a nyári nagypihenő utáni szezonkezdésnek. Cikksorozatunk első részében Székely Katalinnal és Kovács Gáborral, a PSN Zrt. Kézilabda szakosztályának lány és fiú szakágvezetőivel beszélgetünk a felkészülésről, a szakosztály nyárzáró és egyben szezonnyitó eseményeiről, a jövőbeli célokról.

Közeledik a nyár vége, sűrűsödnek az edzések, majd a mérkőzések is megkezdődnek. Hogy néz ki most az augusztusi edzésprogram, voltak-e már edzőtáborok?

  • SZ.K.: Eredményesen zártuk  az évet, nyáron mindenki kipihente magát. Készültünk edzésekkel júliusban egy Youth Handball Festival nevű eseményre, ami végül rajtunk kívül álló okok miatt elmaradt. Múlt héten kezdődött a legnagyobb korcsoport alapozása. Most már a II-III. korcsoportok is becsatlakoztak. Jövő héten kezdődik a kicsik, az alsó korosztályok táboroztatása. Minden gördülékenyen működik, összességében meg vagyunk elégedve. Lehetőségeink vannak az edzésre, minden adott ahhoz, hogy megfelelően elkezdjük a szezont.
  •  K.G.: Az U12-es korosztálytól az U18-asig minden korcsoport elkezdte már az edzéseket. A legidősebbek (U18) már túl vannak egy orfűi edzőtáboron, és egy Pick Szeged elleni edzőmérkőzésen, ahol győztünk is. A többi korcsoportra egy mecseknádasdi edzőtáborozás vár most, ahol mindenki egy hetet tölt majd el, napi két edzéssel, edzőmérkőzésekkel tarkítva, teljes ellátással. Augusztusban a teljes fiú UP szakosztály minden korcsoportja egyébként napi 2 edzéssel készül a következő szezonra, és edz a Sportcsarnokban.

Mit lehet tudni a fiú szakág nyárzáró eseményeiről (II. Füzesi Ferenc Emléktorna és PSN Kupa)?

  • K.G.: A II. Füzesi Ferenc Emléktornát és 2022-es PSN Kupát is hagyományőrző jelleggel tartjuk meg, ahogy elkezdtük ezeket az előző évben. Az emléktornát augusztus 27-én, a PSN Kupát pedig szeptember 3-án rendezzük, az eddigi felállás szerint mindkettő helyszínéül a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnok szolgál majd. Az emléktornára 6 fiú és 4 lány csapatot várunk, nagyon nívós rendezvénynek tudható be. A lány mérkőzések a Széchenyi Gimnázium tornacsarnokában, a fiú meccsek pedig a Lauber Sportcsarnokban lesznek lejátszva. Reggel 8.00-kor lesz egy emléktábla-avatás, 8.15-kor a hivatalos megnyitó, 8.30-kor elkezdődnek a mérkőzések, 18.00-kor pedig az eredményhirdetés zárja a programot. Szakmailag és minőségileg is nagyon magas színvonalú rendezvénynek nézünk elébe. A PSN Kupa tavaly az U14-es és U15-ös korcsoportnak szólt, idén az U12-n a sor. A veszprémi Éles Kézisuli, a Pick Szeged és az FTC szereplésével az ország elitjét látjuk vendégül ebből a korosztályból. Szerencsére módunkban áll folytatni és megőrizni a Kupa hagyományos megtartását. Ezen kívül tervezünk egy Mikulás és egy Gyereknapi Kupát a Cserepka Iskolával együttműködésben, U8, U9 és U10-es szivacskézilabda korcsoportoknak.

Hamarosan megkezdődik a Lauber Dezső Sportcsarnok energetikai felújítása. Hogyan hat ki ez a kézilabda csapatok edzéseire, mérkőzéseire?

  • Sz.K.: Szerencsénk van azzal, hogy augusztusban még lehetőségünk van a dupla edzések miatt itt alapozni. Szeptembertől számítunk arra, hogy már nem lesznek azok az edzések, amiket az utánpótlás használ. A fiú és lány szakosztály között jó a kapcsolat, úgyhogy megoldottuk a hiányokat. A serdülő mérkőzéseket, amik itt lettek volna a Lauberben, azokat a Széchenyi csarnokba fogjuk átrakni, egyeztetve a fiúkkal. Amennyire lehetséges, megpróbálunk minden edzést megoldani úgy, hogy a gyerekek és a csoportok emiatt ne érezzenek hiányt. Természetesen mindenki szeret a Lauberben edzeni, de nem fog ez nekünk problémát okozni. Meg fogjuk oldani.
  • K.G.: Nem fogja megérezni a fiú UP a felújítással kapcsolatos hatásokat. Már régóta megvan a B tervünk erre az esetre. Örülünk is a felújításnak, hiszen évtizedek óta nem nyúltak a Sportcsarnokhoz, ráfér már nagyon. Augusztus végéig biztosan tudunk edzeni a Sportcsarnokban, utána pedig a Széchenyi csarnoka 16.00 órától este fél 9-ig csak a mi rendelkezésünkre áll. Az Árpád Fejedelemben kaptunk még helyet fiú és lány UP tekintetében is. Én úgy gondolom, hogy sem minőségben, sem mennyiségben nem fogja egyik korcsoport sem megérezni ezt. Meg fogjuk oldani, rendben leszünk. Ráadásul a fiú és a lány szakág nagy összhangban dolgozik együtt, így a felmerülő problémák esetén ki tudjuk segíteni mi is egymást.

Mik a kitűzött célok a jövőre nézve?

  • Sz.K.: A tisztességes helytállás és fejlődés. A PEAC és a PSN Zrt. között történt együttműködési szerződés értelmében a komplett serdülő csapatunk felkerült a PEAC kötelékében, mivel a felnőtt csapat feljutott a másodosztályba. Ezért az alsóbb korosztály fogja képviselni a serdülő korcsoportot, úgyhogy lesz feladat. Minden korosztálynál meg az előrelépés a cél. Úgy gondolom, hogy megvan a megfelelő szakmai munka és minőségű játékos, úgyhogy készülünk. Minden rendben lesz.
  • K.G.: Alapvető feladatunk, hogy minőségileg előre lépjen a teljes szakág, és folytatódjon a fejlesztése, ezáltal biztosítva gyermekeinknek a minőségi edzéseket és számukra is a fejlődés lehetőségét. Megszerettetni és magas minőségben elsajátítani sportágunkat szintén kiemelt feladatunk lesz, fentieken kívül ezer millió feladat vár ránk, aminek állunk elébe. Lesz idén két első osztályú csapat, az U18-ban és U15-ben is úgy indulunk. Ott a minél jobb eredmény elérése a cél. A szivacskézilabdában egy olyan bázist hoztunk létre, ami egy óriási alapot biztosít. Ennek a minőségi szinten tartása lesz nagyon fontos feladatunk. Minden korcsoportban a csapataink és a gyerekek fejlődése az elsődleges célkitűzés, minél több és magas minőségi edzés- és játéklehetőség. Nagyon komoly csapatokkal játszottunk már tavaly is, ebben a szezonban is ezt a terv. Az alsóbb korosztályokban, az U12-ben pl. meg kell tartani azt a szintet, ami elértünk, a Szeged vagy FTC elleni mérkőzéseken például. Nagyon fontos, hogy a lehető legmagasabb szintre erősítsük azokat a területeket minőségileg, ahol mennyiségileg már elértük a kitűzött célokat, a gyerekek és edzések számát tekintve.