Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Szoborpályázat dr. Grastyán Endre professzor emlékére a pécsi orvoskaron

Szoborpályázat dr. Grastyán Endre professzor emlékére a pécsi orvoskaron

A pécsi orvoskar pályázatot hirdet olyan szobor elkészítésére, amely méltón állít emléket dr. Grastyán Endre személyének, tudományos, oktatói tevékenységének. A professzor a pécsi egyetemen végzett, haláláig vezette az akkori POTE Élettani Intézetét és irányította az MTA Idegélettani Kutatócsoportját. A pályázat kiírói olyan műalkotást várnak, amely Grastyán szellemiségéhez méltó, inspiráló, kreatív és figyelemfelkeltő.

A pályázat a „Műalkotás készítése a dr. Grastyán Endre Elméleti Tömb névadójára” címet viseli, országos, nyílt és anonim, melyre a műfajban referenciával rendelkező, munkájukat hivatásszerűen végző szobrász alkotók jelentkezhetnek.

A tervek szerint a nyertes szobrot a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pozsonyból Pécsre helyezésének 100. évfordulója alkalmából tartandó rendezvény keretében avatják majd fel az orvoskar új oktatási tömbjének északi parkjában.

A kiírásban hangsúlyozzák, a pályamű legyen időtálló, ellenálló a mechanikai sérülésekkel szemben, valamint ne igényeljen gondozást.

A bíráló bizottság tagjai a szakértők mellett a PTE és az ÁOK vezetői. A legjobb pályamunka 350 ezer forintos, a második helyezett 300 ezer forintos, a harmadik 250 ezer forintos díjban részesül.

Helyszíni bejárásra 2023. február 15-én lesz lehetőség.

A pályázat beadási határideje 2023. április 14-e, az eredményhirdetés május 8-án lesz.

A pályázati kiírás részletei, valamint a leendő műalkotás paraméterei a pécsi orvoskar honlapján olvashatóak.