Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Szűk elitbe került be a PTE Klinikai Központja

Szűk elitbe került be a PTE Klinikai Központja

Ünnepélyes keretek között, az IQVIA európai és magyarországi vezetői, a Pécsi Tudományegyetem vezetősége és a klinikai vizsgálatokban résztvevő kollégák jelenlétében hirdették ki az intézmény „Prime Site” minősítését szeptember 11-én a PTE Általános Orvostudományi Karán. Ezzel a minősítéssel a PTE Klinikai Központja egy nagyon szűk szakmai elit részévé vált. 

Reagálva a klinikai vizsgálatok folyamatos változásaira és kihívásaira az IQVIA (korábbi nevén Quintiles), egy szűk, elit vizsgálóhelyi kört, úgynevezett „Prime Site”-okat választott ki, melyek kiemelt szerepet kapnak a vizsgálatok sikeres lebonyolítása érdekében. Európa-szerte 13 országban összesen 19 ilyen vizsgálóhely működik jelenleg, a most megkötött megállapodás értelmében Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem csatlakozik harmadikként a „Prime Site”-ok közé.

 Az együttműködés célja, hogy elősegítsék a PTE betegei és vizsgálatvezetői számára a klinikai vizsgálatokhoz való hozzáférést, valamint javítsák ezek minőségét és hatékonyságát. 

Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a betegek gyorsabban hozzáférjenek innovatív terápiákhoz, és hozzájárul ahhoz is, hogy a klinikai vizsgálatok mielőbb elindulhassanak.

Dr. Bódis József, a Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy nagy szükség van tudományos műhelyekre, mert ezek nélkül „esélytelen, hogy klinikai vizsgálatokat végezzen bárki”. Emellett kiemlete, a Pécsi Tudományegyetem és a hozzá tartozó Klinikai Központ több évtizede kiváló tudományos műhelyként is működik. „Köszönöm a partnerünknek, hogy ebben a tevékenységben az ő munkájukkal, a minőségükkel hozzájárulnak, ahhoz, hogy egy új dimenzióban tudjunk ebben megjelenni” – emelte ki a kuratórium elnöke. 
„Reméljük, hogy fejlődni fogunk és megfelelünk majd az elvárásoknak” – mondta az együttműködés kapcsán dr. Miseta Attila, a PTE Rektora, aki rövid beszédében arra is kitért, szeretné, ha a jövőben sokkal jobban kihasználnánk a PTE Klinikai Központban rejlő lehetőségeket a klinikai kutatások terén.
Dr. Boncz Imre, a PTE Klinikai Központ stratégiai elnökhelyettese üdvözölte, hogy az intézmény egy olyan partnerrel dolgozhat együtt a jövőben, melynek ugyancsak nagy tapasztalata van az ún. big data-elemzések terén. „Európában a mai napig egyedülálló módon csak Magyarországon létezik országos egészségbiztosítási adatbázis, az ebből nyert adatvagyont 30 éve elemezzük és kutatjuk” – húzta alá dr. Boncz Imre, aki kiemelte a partneri együttműködések jelentőségét a kutatás-fejlesztés és az innováció területén is.

„Az egyetem egyik legfontosabb feladata a K+F tevékenység, mely amellett, hogy jelentős tudományos eredményekkel is szolgál, bevételhez is juttatja az intézményt” – mondta dr. Tóth Kálmán, a PTE KKTT elnöke, aki szerint a pénzügyi források megfelelőbb elosztásával több szakembert lehetne visszaterelni a humán klinikai vizsgálatok irányába.
Dr. Veres László, az IQVIA RDS Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, több, mint 30 éve foglalkoznak kiszervezett klinikai vizsgálatokkal világszerte, a „Prime Site” programot, mely lényegében egy „exkluzív klub” pedig 15 évvel ezelőtt azzal a céllal indították, hogy hosszú távú stratégiai együttműködést folytathassanak olyan kórházakkal, intézményekkel, amelyeket klinikai és technológiai kiválóság jellemez.

„Prime Site” minősítés ünnepélyes kihirdetését követően két blokkban szakmai előadásokra és diszkusszióra került sor.