Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Tovább bővíti a PTE a vállalati kapcsolati hálóját

Tovább bővíti a PTE a vállalati kapcsolati hálóját

A már korábban is aktív, és a műszaki oktatás területét érintő kapcsolatát tovább bővíti a nagyatádi székhelyű Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az együttműködést kiterjesztik többek között a 3D nyomtatás területére, a művészeti oktatásra, a kutatás-fejlesztésre és innovációra, valamint a közös hazai és nemzetközi projektek, pályázatok kidolgozására. Az erről szóló kontraktust kedd délután írta alá a PTE Szenátusi Tanácstermében Büttner Tamás, a Kft. ügyvezetője, míg a PTE részéről Miseta Attila rektor, Decsi István kancellár és Jakab Ferenc innovációs rektorhelyettes.

A Büttner Kft. elsődleges profilja a nagybonyolultságú továbbmunkált szerszámlapok gyártása, amelyek műanyag fröccsöntő-, alumínium nyomásos öntő-, és lemezalakító szerszámokba kerülnek beépítésre, valamint a precíziós és nagyméretű alkatrészek gyártása. A Pécsi Tudományegyetem kiemelt feladatának tekinti a régió és az ország vállalkozásaival történő együttműködést, ezért arra törekszik, hogy az innovatív vállalkozások megtalálják a kapcsolódási pontot az egyetemi kutatásokhoz, és hosszútávú együttműködések alakuljanak ki, melyek kézzelfogható és hasznos eredményt hoznak a társadalom tagjai számára is.

A fentiek alapján nem véletlenül talált egymásra Magyarország első egyeteme és a nagyatádi vállalat, ugyanis a PTE-n hosszú évek óta kutatják és fejlesztik a 3D nyomtatást, ami a Büttner Kft. számára hasznos lehet új típusú nyomtatási metodikák kidolgozására, valamint nyomtatható új típusú fémötvözetek kutatására és előállítására. Sőt, a 3D nyomtatás alkalmazhatósága kapcsán a szobrászat, a térplasztikák és egyéb művészeti felhasználások vonatkozásában is együtt tudnak működni.

A kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködés lehetőséget teremthet új, akár az iparjogvédelem területét is érintő kollaborációk életre hívására. A kölcsönös információcsere és kooperáció részeként a pécsi egyetem és a Büttner Kft. közös hazai és nemzetközi projekteket és pályázatokat dolgozhat ki, és nyújthat be a jövőben.  

A kapcsolatból a hallgatók is profitálnak majd, ugyanis a duális képzés keretében szakmai gyakorlatot folytathatnak a vállalatnál, melynek szakemberei szakdolgozati és PhD témák kidolgozásában is tudnak segíteni, szakmai támogatást nyújtani.

Forrás: PTE Univ Tv