Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium

Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium

Hatalmas fejlesztés előtt áll a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL). A nemrégiben elnyert RRF-2.3.1-21-2022-00010 számú pályázatnak, és a  több mint 1,2 Mrd forint támogatásnak köszönhetően növekedhet a virológiai laboratóriumi egység kutatási teljesítménye és kutatás-fejlesztési tevékenysége is, továbbá szélesedhet a hazai és nemzetközi szintű kutatási hálózatokban való részvétele is.

A fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. A lokális problémák megoldása mellett, minden esetben közös nemzeti és nemzetközi összefogás szükséges. Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb számban jelentek, illetve erősödtek meg új fertőző betegségek, amelyek jelentős társadalmi fenyegetést hordoznak.

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium elsődleges kutatási területe az állatokról emberekre terjedő, úgynevezett virális zoonózisok vizsgálata. Ezen kórokozók a legtöbb esetben súlyos, akár halálos kimenetelű fertőzéseket is képesek okozni, éppen ezért a vizsgálatok igen magas szakmai kompetenciát és megfelelő laboratóriumi infrastruktúrát igényelnek.

A pályázatban érintett komplex virológiai kutatási egység egyedüli hazánkban, hiszen minden biológiai biztonsági szintű laboratóriumi facilitással rendelkezik. Ennek megfelelően lehetőség van a 2-es (BSL-2), 3-as (BSL-3) és egyetlen egyetemi fenntartású laboratóriumként 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriumi tevékenység elvégzésére.

Az elnyert 1.252.000.000 Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás lehetővé teszi, hogy a szakemberek kiemelkedő munkát végezzenek az új, felbukkanó fertőző betegségek felderítése kapcsán. Továbbá a kutatók vizsgálják majd a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusokat BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között. Ezeken túl kiemelten fontos, hogy a pályázat lehetővé teszi egy nemzetközi szintű BSL-3 és BSL-4 oktató és képző centrum létrehozását, mely elengedhetetlen az utánpótlásnevelésben.

További információ kérhető:

Kottász Gergely, PTE sajtóreferens

+36309661257

2022.07.28.

Képek forrása: PTE