Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Új kötet született a PTE-n a digitális oktatás fejlesztése érdekében

Új kötet született a PTE-n a digitális oktatás fejlesztése érdekében

Kötetet adtak ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) oktatóinak szerkesztésében, amellyel a digitális oktatáshoz kapcsolódó módszertanokat támogatják.

A világjárvány következtében nagyon sok oktatási intézmény, így a PTE is kénytelen volt átállni a digitális távoktatásra 2020 tavaszán. 2020 őszén született meg az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan központra, amely segít az oktatóknak az átállásban, így többek között a tananyag digitalizációjában, a vizuális fogyaszthatóságának növelésében.

2020 decemberétől dolgozik együtt annak a szakértői csapatnak a magja, amely a gondos előkészítést követően 2022. január 1-étől PTE Oktatás- és Tanulástámogató Központ (PTE DOT) néven önálló szervezeti egységként működik. A központ azzal a céllal jött létre, hogy segítse a digitális transzformációt az egyetemen, és támogassa az egyetem oktatóit és hallgatóit a digitális módszertanok használatában.

Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese szerint: „A PTE DOT a digitális oktatáshoz kapcsolódó módszertani kérdések kapcsán tud segítséget biztosítani. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a képzéseken és segítő anyagokon keresztül valójában egy keretet, keretrendszert nyújtunk, mely megtölthető számtalan digitális megoldással, módszerrel, eszközzel, platformmal. A legfontosabb, hogy az oktatók hatékonyan valósítsák meg kitűzött oktatási céljaikat, méghozzá a hallgatók megelégedésére. A központ által támogatott fő irány az úgynevezett „blended learning”, azaz egy olyan megoldás, amely rugalmas módon vegyíti a digitális megoldásokat a hagyományos oktatás elemeivel. Megtartja a hagyományos oktatás előnyeit, és ehhez igazítva használja azokat a technológiákat, eszközöket és módszereket, melyek hatékonyabbá teszik a tudásszerzés folyamatát.”

A PTE DOT Fehér Könyv ennek a törekvésnek egy központi eleme, egy olyan dokumentum, mely segíti a digitális megoldások iránt érdeklődő oktatók munkáját, akár a központ egyik képzésében vesznek részt, akár önállóan próbálnak boldogulni a digitális világ biztosította lehetőségekkel.

Vörös Zoltán, a PTE DOT vezetője szerint „a kötet struktúrája egyaránt támogatja a lineáris olvasást, és teszi lehetővé a kézikönyvszerű használatot. Azzal a céllal állítottuk össze, hogy a PTE DOT honlapjára feltöltött videós segítő anyagokkal és jó gyakorlatokkal kiegészítve mindenki megtalálhassa a számára szükséges információt, tartalmat, támogatást.”

A hagyományos és digitális formában egyaránt elérhető könyv tehát segítséget nyújt az oktatóknak kurzusaik szisztematikus és hatékony digitális támogatásában. Ennek során az oktatók jógyakorlatokat láthatnak a különböző célcsoportokra és tematikus területekre fejlesztett kurzusokra, mintákat és példákat az egyes pedagógiai célokhoz illeszkedő online tevékenységek megtervezésére és megvalósítására, valamint egyfajta szerszámosládát az ezekhez szükséges tartalmak – tananyagok, interaktív tartalmak, gyűjtemények – fejlesztéséhez.