Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Új lineáris gyorsító

Új lineáris gyorsító

800 millió forintos eszközfejlesztésre készül a PTE KK Onkoterápiás Intézete.

Új lineáris gyorsító megvásárlására nyert el vissza nem térítendő, 800,00 millió forintos támogatást a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete. A Széchenyi 2020 program keretében beszerzendő modern eszközzel akár 80 daganatos beteg kezelését is el tudják végezni naponta. A projekt európai uniós támogatással valósul meg.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetében napi szinten közel háromszáz ambuláns beteget látnak el, mintegy 100-150 sugár- és több mint félszáz infúziós kezelést végeznek, és összesen 55 fekvőbeteget tudnak egyszerre ellátni. Regionális központként tehát óriási a leterheltsége mind az itt dolgozó orvosoknak és ápolóknak, mind pedig az itt szolgálatot ellátó orvosi eszközparknak.

Így az intézmény minden egyes fejlesztése a daganatos betegek még korszerűbb ellátását, és még rövidebb várakozási idejét szolgálja. Nincs ez másként a mostani beruházással sem: a Pécsi Tudományegyetem 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Kis energiájú lineáris gyorsító beszerzése a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete számára” elnevezésű projekt keretében.

„Az új eszközzel naponta akár 80 beteget is tudunk majd kezelni, egyúttal jelentősen megfiatalodik az eszközparkunk” – adott hangot örömének Prof. Dr. Mangel László, a PTE KK Onkoterápiás Intézet igazgatója, a projekt szakmai vezetője. „Azt is fontos hangsúlyozni, hogy ezzel a viszonylag kis méretű, modern lineáris gyorsítóval rendkívül korszerű kezeléseket tudunk majd végezni, ezáltal a betegellátás is biztonságosabbá válik. A működése is csendes, és ez is növeli a betegek biztonság- és komfortérzetét a kezelések alatt” – mondta el az igazgató.

A fejlesztés nem csak eszközbeszerzést jelent, ugyanis az új eszköz érkezését elő is kell készíteni a hatékony működés érdekében. Ennek megfelelően felújítják azt a kezelőhelyiséget, ahová az eszköz kerülni fog. Modernizálják a villamoshálózatát, gépészetét és sugárvédelmi rendszerét is a helyiségnek, hogy a beszerzést követően azonnal munkába állíthassák az új eszközt. A tervek szerint 2023 őszén végezhetik el Pécsett az első kezeléseket az új lineáris gyorsítóval.

A projektről bővebb információt a https://projektek.pte.hu/hu/hazai/erfa/efop-2223-21-2022-00012 oldalon olvashatnak.