Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Új szintre lépett a PTE és az MVM közötti együttműködés

Új szintre lépett a PTE és az MVM közötti együttműködés

Péntek délelőtt együttműködési megállapodást kötött az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MVM) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE). A kontraktus értelmében Magyarország negyedik, Közép-Európa tizenharmadik legnagyobb vállalatcsoportja és „Magyarország első egyeteme” közösen tesznek a Nemzeti Energiastratégia és a Nemzeti Energia-és Klímaterv stratégiai elképzelések irányainak hatékony betartása és alkalmazásának elősegítése, továbbá a környezetbarát energiaforrások minél szélesebb körben történő elterjedése érdekében.

Ahogy az a pénteki, sajtónyilvános eseményen elhangzott, az MVM és a PTE együttműködése már hosszú évekre nyúlik vissza, ugyanakkor ez a megállapodás új szintre emeli a közös tevékenységet, stratégiát. A most aláírt dokumentum kitér az oktatásra, a szakemberképzésre, a továbbképzésekre, valamint a tudományos kutatásra és fejlesztésre egyaránt. Az együttműködésből a PTE hallgatói is profitálhatnak, ugyanis az MVM szakmailag támogatja az utánpótlás biztosítás szempontjából számára kiemelten fontos tanszékek és laborok munkáját, és a tevékenységi profiljába illeszkedő képzési programokat, valamint szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít a tanulók számára. Ezen felül a vállalatcsoport szakmailag támogatja a PTE minőségi oktatását, az oktatói utánpótlás biztosítását, és a hallgatók munkaerőpiacon való elhelyezkedési esélyeinek javítását. A 23 országban aktív jelenléttel bíró, több mint 120 tagvállalattal rendelkező MVM Csoport lehetőséget teremt egyetemi oktatók és kutatók részére ipari, nagyüzemi tapasztalatok szerzésére, és hozzájárul ahhoz, hogy szakemberei meghívott előadóként részt vegyenek a PTE oktatásában.

A Pécsi Tudományegyetem stratégiai célkitűzései között évek óta kiemelt helyet foglal el a klímavédelem. Ennek immár objektív eredménye is van, ugyanis a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló legfrissebb ranglistán az előkelő 59. helyre került a PTE a regisztrált 84 ország 912 egyeteme között, amivel a pécsi egyetem lett a „legzöldebb magyar egyetem”. „Magyarország első egyeteme” azonban ezzel az eredménnyel sem elégszik meg, amelynek bizonyítéka éppen a pénteken kötött megállapodás. Ebben ugyanis szerepel, hogy az MVM szakmai támogatást nyújt a PTE energiahatékonysági stratégiájának megvalósításához, és segíti a felsőoktatási intézmény azon szándékát, mely szerint a PTE a jövőben zöld energetikai, cleantech, smart kutatás-fejlesztési, képzési és innovációs programokkal, valamint e területekhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztéssel megteremti mind az intézményi, mind a piaci szereplők számára a körforgásos gazdaság elveihez illeszkedő egyetemi hátteret.

Az együttműködési megállapodást dr. Mikes Éva, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, dr. Czepek Gábor, az MVM elnök-vezérigazgatója, Gál Katalin, az MVM elnök-vezérigazgatói tanácsadója, Bertalan Zsolt, az MVM technológiai és innovációs igazgatója, míg a PTE részéről Prof. dr. Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár írta alá.

Kép forrása: UnivPécs