Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Véget ért a 13. HunGeoContest

Véget ért a 13. HunGeoContest

Budapestre került az aranyérem.

Az idén már 13. alkalommal megrendezett HunGeoContest angol nyelvű középiskolai földrajzi tanulmányi verseny a budapesti Milestone Institute színeiben versenyző Lontay Olivér győzelmével zárult 2022. április 9-én. Az ezüstérmet Szekeres Panna (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium), a bronzot Rózsa Simon Péter (ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium) nyakába akaszthatták.

A hétvégén egy október óta tartó verseny zárult, amelynek házigazdája hagyományosan a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kara, szervezői pedig a Modern Geográfus Alapítvány, valamint a PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének munkatársai dr. Trócsányi András egyetemi docens, versenyigazgató vezetésével és dr. Máté Éva adjunktus koordinálásával. A megmérettetés még az őszi félévben, egy online válogatóval indul, amelyet több helyszínen megszervezett írásbeli forduló követ. Innen az ország legjobb tíz versenyzője szerzi meg a jogot arra, hogy a kétnapos pécsi döntőn bizonyíthassa be rátermettségét, felkészültségét.

A döntő önmagában is komplex kihívások elé állította a versenyzőket. A legtöbb hazai tanulmányi versenytől eltérően, itt végig angol nyelven kell megoldani minden feladatot. A multimédia teszt, a terepi feladat és a szóbeli döntő során pedig a kérdések nem kifejezetten a középiskolai tananyagra, annak elsajátítására koncentrálnak, hanem egyfajta földrajzi intelligencia és műveltség meglétét követelik meg. A kompetencia alapú versenyben a jó szerepléshez a magabiztos, közel anyanyelvi szintű nyelvtudás mellett a széles látókör, a világ komplex megismerésére való törekvés szükséges a sikerhez. Ennek nyomán, talán nem is annyira meglepő, hogy évről évre az általában legmagasabban rangsorolt hazai gimnáziumok versenyzői között dől el az érmek és helyezések sorsa. Idén egy-egy pécsi, bonyhádi, miskolci, debreceni és gödöllői diák mellett öt budapesti intézmény tanulói versenyeztek.

A HunGeoContest nem pusztán egy tanulmányi verseny, hanem egyben rangos válogató is, hiszen a Nemzetközi Földrajzi Diákolimpia, vagyis az IGeO versenyére ezen keresztül lehet eljutni. Az olimpián Magyarország minden évben négyfős csapattal vesz részt, amely a HunGeoContest legjobbjaiból áll össze. Feladattípusaiban és szemléletében a magyar verseny igyekszik minél jobban követni a nemzetközi trendeket és szervezési követelményeket.

A járványügyi helyzet az elmúlt években arra kényszerítette a szervezőket, hogy az online térbe költöztessék a versenyt. Idén végre újból személyesen találkozhattak a versenyzők Pécsett. Sajnos a kényszerpálya még részben mindig megvan, hiszen a 2020-as nemzetközi olimpia törlése és a 2021-es online lebonyolítás után idén a párizsi házigazdák és a nemzetközi szervezőbizottság ismét az online megoldás mellett döntött. Így a magyar döntősök, akikre intenzív tanulási időszak és egy pécsi felkészítő tábor is vár, 2022. júliusában Párizs helyett csak Pécsig utaznak majd, hogy ellenőrzött körülmények között, de távolról csapjanak össze körülbelül 45 ország mintegy 180 versenyzőjével. Tavaly az online olimpia komoly sikert hozott, hiszen a magyar csapat egy arany- és két ezüstéremmel minden idők legjobb szereplését könyvelhette el.

A verseny megrendezését a Nemzeti Tehetség Program támogatása tette lehetővé, amelyet a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztere nyújtott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Modern Geográfus Alapítványnak. A szervezők köszönik a támogatást a Magyar Földrajzi Társaságnak, valamint a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának.