Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Women in Science 2022

Women in Science 2022

Nemzetközi online konferencia

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán (PTE TTK) tevékenykedő Nők a Tudományban – Nők Nehezített Pályán csapat immáron harmadik alkalommal rendezi meg a Nők és Lányok a Tudományban Világnap alkalmából a „Women in Science” (Women in Science 2022 – WIS 2022) nemzetközi online konferenciát. A 2022. február 11-ére szervezett rendezvény a Pécsi Tudományegyetem centenáriumi rendezvénysorozatának kiemelt eseményei között kapott helyet.

A 2019 márciusában Némethné Dr. Somogyi Ildikó és Jerkovicsné Stefán Klára egy PTE által elnyert EFOP pályázat keretében (EFOP-3.4.3-2016-16-00005) indította útjára a „Nők nehezített pályán” rendezvénysorozatot, amelynek keretében havi rendszerességgel három hölggyel beszélgetnek a természettudományi- és műszaki pályákról. A célkitűzések között szerepel olyan életpályák és pályaképek bemutatása, amely mind a középiskolás lányok, mind a hallgatók számára perspektívaként szolgálhatnak. Arra szeretné felhívni a figyelmet ez a projekt, hogy a természettudományos és műszaki pályák sokszínűsége, a bennük rejlő lehetőségek, az egyes tudományterületek innovatív tartalma a hölgyek számára is számtalan utat kínálnak a tudomány, közösség, karrier területén.

Két nagysikerű konferenciát (https://pte.hu/hu/esemeny/women-science-2021) követően 2022-ben a PTE centenáriumi rendezvénysorozatának részévé is válhatott a Nők a Tudományban – Nők Nehezített pályán csapata által szervezett nemzetközi online konferencia.

A rendezvény nem titkolt célja, hogy a Nők és Lányok a Tudományban Világnapon olyan fantasztikus embereket, édesanyákat, társakat és kollégákat mutathasson be, akik tehetségükkel, kiemelkedő képességeikkel, kitartásukkal, szorgalmukkal tudományterületük legjobbjai, és akik a projekt- és rendezvény gazdáihoz hasonlóan a tehetséggondozást, mentorálást szívükön viselik, illetve rendkívül sokat tesznek a pályaorientáció/pályaválasztás terén is.

Az online térben is igyekszik a konferencia a személyes hangvételről gondoskodni, így olyan nemzetközi trendekhez is igazodó, érdeklődésre számot tartó témákat választottak a szervezők, amelyek Magyarországon is, a nemzetközi viszonyokhoz hasonlóan több fókuszt igényelnek. A hazai, közép-európai, illetve Egyesült Államokból érkező meghívott vendégek mindegyik rövid bemutatkozást követően kitér a pályaválasztás motivációjára, színes életútjára és aktuális kutatására és/vagy projektjeire.

A szervezők bíznak abban, hogy a konferenciával összekovácsolják azt a tudományos közeget, amely külön-külön is sokat tesz a hölgyek, nők, lányok tudományban elfoglalt helyének és helyzetének javításán.  A meghívott szakemberek plenáris előadásokban, illetve kerekasztal-beszélgetéseken ismertetik munkájukat és ezt követően az érdeklődök élőben feltehetik kérdéseiket.

 A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Mivel a konferencia más országokban is érdeklődésre tarthat számot, az előadások egy része angol nyelven, másik része magyarul jutnak el az érdeklődőkhöz.

A rendezvény honlapja: https://womeninscience.pte.hu/

Youtube: amelyen az eddigi rendezvények és a 2021-es konferencia előadásai visszanézhetők: https://www.youtube.com/channel/UC7Mc6j-1MCx5vouIiDQWZpg

A Women in Science 2022 konferencia tematikája:

10.00 Megnyitó

10.20 Plenáris előadások

12.00 Ebédszünet

13.00 Kerekasztal-beszélgetések (óránkénti kezdéssel)

Women in STE(A)M

Women and Mentoring

Women in IT

Women and Start-ups

17.00 Zárórendezvény

Meghívott vendégek:

Dr. Jedlovszky-Hajdú Angéla      elnökségi tag (NaTE), docens (Semmelweis Egyetem)

Dr. Novák Tamás                      szakdiplomata,NKFIH, New York

Prof. Dr. Pető Andrea                egyetemi tanár (CEU, Department of Gender Studies)

Kerekasztal-beszélgető partnerek:

Dr. Mészáros Flóra                    művészettörténész (Metropolitan Egyetem)

Dániel Tünde                            desingner (Audi)

Dr. Mócsy Ágnes                      atomfizikus, filmrendező (Michigan State University, Pratt Institute)

Dr. Solymosi Katalin                  elnökségi tag (Young Academy of Europe), társelnök (FKA), adjunktus (ELTE TTK)

Dr. M. Császár Zsuzsanna          docens (PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet)

Csokor Réka                             intézményvezető (Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium)

Dr. Márka Zsuzsanna                 fizikus, kutató (Columbia University)

Majoros Brigitta                        adatbeszerző- és elemző (HERE Technologies)

Brachmann Ferenc                    ügyvezető, alapító, (I2K, IT HUB Pécs)

Dr. Nagy-Szakál Dorottya          elnök (New Yorki Magyar Tudományos Társaság), főorvos (BIOTIA)

Gedeon Zsuzsanna                    alapító (Givz), elnök (Hungarian Idea Exchallenge)

Időpont: 2022. február 11. magyar idő szerint 10.00-17.00 között

Online platform: MS TEAMS

Regisztráció: https://forms.gle/CGp843MvGQr2fbx17