Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem

Zöld kapu

2023. szeptember 28-án a munkaterület átadás-átvétellel elindult a TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 azonosító számú, Zöld kapu című projektben a Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi utca által határolt terület megújítása. A fejlesztés megvalósítása során Pécs városvezetése komplex városfejlesztési célként tekint a közterület környezettudatos, család- és klímabarát megújítására, azaz arra, hogy a beavatkozás területe alkalmas legyen a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére, miközben a fejlesztés a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálja.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat kérésére a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2017. július 13-án, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívásra nyújtott be pályázatot, amely a megyei jogú városok részére városrehabilitációs tevékenységeik környezettudatos módon történő megvalósítása érdekében került kiírásra. A felhívás célja a városi környezetjavító intézkedések mellett a gazdaságfejlesztési beavatkozások megvalósításának lehetősége volt. A „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívásra benyújtott pályázatok jelentős része már fizikailag befejeződött, így Uránvárosban, Tüskésréten, a Zsolnay Negyedben a Pirogránit udvarban és az Ifjúsági ház melletti Centrum parkolóban újulhattak meg a területek a pályázat keretén belül.

A Támogató 2017. október 10-én kelt támogatási döntése alapján, a TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 azonosító számú, „Zöld kapu” című pályázat keretében az Önkormányzat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 100%-os támogatási intenzitás mellett 600 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A pályázat eredetileg a Jókai téri Tünde-ház fejlesztését, a Memi Pasa fürdő rendbetételét, a Jókai téren elektromosan működtethető oszlopok kiépítését, elektromos autótöltő elhelyezését, valamint a Ferencesek utcája felújítását foglalta magába. A pályázatban kötelezően megvalósítandó feladatként egy gazdaságfejlesztési célt szolgáló épület építését, vagy épületrész felújítását is szerepeltetni kellett.

A fejlesztések közül eddig a Ferencesek utcájának felújítása valósult meg 2020-ra, itt az utcaburkolat cseréje, az utca zöldítése, zöldfelületi fejlesztése és utcabútorok kihelyezése történt meg. A projekt keretén belül „zöld szigetekbe” telepítettek többszintes növényállományt, amely révén jelentősen javult az utca klimatikus állapota

A maradványkeretből sajnos az első körben tervezett projektelemek megvalósítása nem tudott megvalósulni, ezért a városvezetés úgy döntött, hogy a Belváros nyugati irányba történő kiterjesztése és az egyetemi Campussal történő összekötése érdekében, a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 azonosító számú, „Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely” projekthez kapcsolódóan, annak a „végállomásának” területét újítja meg, fejleszti közösségi térré, a helyi lakosok számára területrendezéssel közösségi parkot alakít ki – mindezt a parkolási lehetőségek megtartásával.

A fejlesztési terület Pécs Szigeti városrészében található a Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi Sándor utca által lehatárolva. Jelenlegi állapotában közlekedésre szervezett téregyüttesként működik jelentős parkolási felületekkel, Burkolt felületei, zöldfelülete, illetve utcabútorai megújításra szorulnak.

A projektbe való illesztésnél és a tervezési folyamatnál Pécs városvezetése kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a revitalizációra szánt terület alkalmas legyen családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez, mindeközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit szolgálják, a városi zöld környezet megteremtéséhez, ezek gazdaságos fenntartásához járuljanak hozzá.

A projekt elemei:

  • új gyalogos sétányok és járdák, valamint pihenő felületek kialakítása, zöld- és burkolt felületek rendezése (gyalogos, kerékpáros, gépjármű);
  • zöldfelületen és a sétány mentén közvilágítás fejlesztése;
  • új padok, utcabútorok elhelyezése;
  • kereskedelmi célra alkalmas ~ 20 m2 alapterületű, bérbe adható pavilon építése;
  • okos szabadidős park létrehozása (környezeti tudatformálásnak, a helyi vállalkozások, termékek bemutatásának, turisztikai információk helyszínéül szolgálva);
  • tervezési területen vizes architektúrák kialakítása;
  • közvetlenebb összeköttetés kialakítása az Őz utca irányába;
  • parkolók rendezése (szegélyezés, szórt burkolat cseréje), meglévő utak összenyitása;
  • elektromos autó töltő telepítése.

A fejlesztés során jellemzően a meglévő gyalogos felületek akadálymentes sétányként újulnak meg, a meglévő szórt és néhol szilárd burkolatú parkoló egységes szórt burkolatot kap. Az útszakaszok megmaradnak az autós és kerékpáros forgalomnak, viszont mindenhol új burkolat szépíti majd a területet.

A kivitelezés megvalósítása tervezetten az idei év végéig lezajlik. Pécs Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a legkisebb mértékben zavarja az ottélők és a közlekedők mindennapjait. A parkolók fejlesztési munkálatait ütemezetten végzi majd a vállalkozó, az aktuális lezárásokról a lakosságot folyamatosan tájékoztatni fogja.

Kérjük, hogy a munkálatok ideje alatt a lezárásokkal érintett területeket az esetleges balesetek elkerülése érdekében ne használják. Kérjük, tartsák tiszteletben, hogy a munkaterületekre történő belépés mind az itt élők, mind pedig a munkavégzők biztonsága érdekében a munkálatok ideje alatt veszélyes és tilos.

A projekt célja nem csupán a fizikai környezet megújítása, hanem egy összetartó közösség építése is, ahol a lakók együtt élvezhetik majd az új közösségi park nyújtotta előnyöket. Pécs városvezetése bízik abban, hogy a megújult közterület majd a Szigeti városrész kedvelt szabadidő eltöltésére alkalmas terévé válik, az ott lakók és az egyetemisták hamar birtokba veszik majd azt. A szabadban eltöltött idő minőségét emelheti az ott kialakított vendéglátóhely is, amelyhez kapcsolódóan közterületi akadálymentes illemhelyet is kialakítanak.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata