park

Advent Pécs 2022

Megnézem
Kezdőlap / Városháza / Elnyert pályázatok / KEHOP / KEHOP-2.2.2-15-2016-00056

KEHOP-2.2.2-15-2016-00056

Pécs-központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének fejlesztése

Üdvözöljük a “Pécs központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének fejlesztése” című projekt oldalán.
Honlapunkon érdekes és aktuális információkat tudhat meg a beruházásról.

Projektinformációk

A projekt címe: Pécs központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének fejlesztése

Projekt azonosító száma: KEHOP-2.2.2-15-2016-00056

Konzorciumi partner: Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Támogatás mértéke (%-ban): 90 %

Szerződött támogatás összege: 7 169 643 509 Ft

Projekt fizikai befejezésének határideje: 2022.08.24

A projekt bemutatása

Előzmények

Pécs és az agglomeráció több községe kiemelten érzékeny területen fekszik a felszíni és felszín alatti vizek szempontjából, amelyek védelmét a meglévő, 1980-90-es években tervezett és épült pécsi szennyvíztisztító telep nem tudja biztosítani az elavult technológiai adottságai miatt. Környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból is korszerűsítést igényel a létesítmény, amelyre az egyik legszigorúbb (és folyamatosan szigorodó) környezetvédelmi előírások vonatkoznak rá az országban.

Beruházás

„Pécs központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének fejlesztése” projekt az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap támogatásával a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 7,17 milliárd forintos vissza nem terítendő támogatással valósul meg.

Pécs városának az utóbbi évek egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása az önkormányzat tulajdonában lévő és a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. üzemeltetése alatt álló szennyvíztelep megújítása. A korszerűsítés során a tisztítóüzemben egyes meglévő technológiai egységeket elbontanak, vagy felújítanak, emellett számos új műtárgyat (fogadó akna, ülepítő medencék, gépházak stb.) alakítanak ki.

A telep jelenleg a megyeszékhely és további 12 környékbeli település (Bakonya, Boda, Bogád, Cserkút, Gyód, Keszü, Kozármisleny, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Nagykozár, Pellérd, Romonya) több mint 160 ezer lakosának szennyvizét tisztítja. Az új technológiának köszönhetően a létesítmény a korábbinál nagyobb hatékonysággal (a szennyezőanyagok eltávolítása 96% helyett csaknem 100%-os tisztítási hatásfokú lesz) és költséghatékonyabban tisztítja majd meg a telepre érkező szennyvizet. Az üzem alkalmas lesz az agglomerációhoz újonnan csatlakozó települések szennyvizeinek befogadására is. A tervezett tisztítási kapacitás: 55 000 m3/nap.

A beruházás célja

  • A már nem felújítható berendezések és építmények helyett új műtárgyak létesülnek.
  • A tisztítóvonal komplett felújítása, átépítése.
  • A szennyvíztisztító telep élettartamának növelése a megfelelő anyagminőségek alkalmazásával.
  • Az elavult berendezések és technológiai egységek korszerűsítésével, új műszaki megoldásokkal gazdaságosabb üzemvitel megteremtése
  • Az üzem tisztítási kapacitásának növelése a tervezett szennyvízhálózat bővítése miatt.
  • A hazai és európai uniós normák, jogszabályi előírások, irányelvek, határértékek betartása.
  • Fenntartható körülmények biztosítása, hogy Pécs és környéke élhető legyen.

A kivitelezés a meglévő tisztítómű folyamatos üzemelése mellett zajlik, amely a munkálatok alatt is biztonságosan ártalmatlanítja a használt vizet.

ESEMÉNYEK

MÉDIA

Sajtóközlemény, 2019. május 4.

ELINDULT A PÉCS KÖZPONTÚ AGGLOMERÁCIÓ SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPÉNEK FEJLESZTÉSE CÍMŰ PROJEKT

A Széchenyi 2020 program keretében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 7,170 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a “Pécs központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének fejlesztése” elnevezésű, KEHOP-2.2.2-15-2016-00056 azonosító számú projekt megvalósítására.

Médiamegjelenések

GALÉRIA

SAJTÓNYILVÁNOS NYITÓRENDEZVÉNY, 2019. MÁRCIUS 22.

LAKOSSÁGI FÓRUM, 2019. MÁJUS 27.

Sajtónyilvános rendezvény 1., 2021. október 27

Sajtónyilvános rendezvény 2.- 2022. március 1.

TERVEK

KIVITELEZÉS/ MUNKAFOLYAMATOK

2019-2020

2021

2022

SZENNYVÍZTISZTÍTÁS EGYKOR PÉCSEN

Száz évvel ezelőtt Pécsen a szennyvizet még a felszínen, az úton futó árkokban, folyókákban vezették el a déli vízfolyások irányába. Miután 1892-ben a város első vízműve megkezdte működését, a lakosok vízfogyasztásával együtt a szennyvíz mennyisége is megsokszorozódott. Az utcáról utcára gyűlő, folyókákban csörgedező mosó-, mosogatólé és fürdővíz telente az útra fagyott, táblákban törették fel.

A szennyvíz folyamatos problémát jelentett, a mindent elnyelő pöcegödrökkel és a vízöblítés nélküli árnyékszékekkel együtt fertőzte a város talaját és rontotta levegőjét. A csatornázás egyre sürgetőbbé vált, végül 1907-ben elkészültek Pécs csatornahálózatának korszerű tervei: a hegyoldal természeti adottságait is figyelembe véve a tervezők az eső és a szennyvíz elvezetésére külön csatornák kialakítása mellett döntöttek.

A megvalósításról hosszas vita folyt, az I. világháború pedig keresztülhúzta a megvalósítást. Egészen 1926-ig kellett várni, mire a város megfelelő kölcsönt vehetett fel az építkezésre, és megindultak a munkálatok. Előbb a legsűrűbben lakott belvárosi utcákat csatornázták, emellett a Megyeri út és a Pécsi-víz találkozásánál egy ideiglenes szivattyútelepet és szennyvíztisztító berendezést építettek. 1928-ban megalakult a Pécsi Víz- és Csatornaművek, amely onnantól koordinálta a vízvezetékek és szennyvízcsatornák építésének munkálatait. Az 1960-as évekre a városközpont csatornázottsága szinte 100 százalékossá vált.

A PÉCSI TELEP

A lejtős területen összegyűjtött szennyvizet a csatornahálózat a Megyeri út és a Pécsi víz kereszteződésénél létesített szennyvíztelepre vezette, ahol durva szűrés után két hétre tároló tavakba került. Miután a lebegő szennyeződések lesüllyedtek a tavak aljára, a vizet továbbengedték egyenesen a Pécsi-vízbe. A kezdetleges módszerekkel végzett tisztítás sok panaszt szült, ezért 1938-ban megépítették és üzembe helyezték a mechanikai tisztítóberendezést: már szűrőrácsok és ülepítők tisztították meg a szennyvizet a hordaléktól, úszó és lebegő anyagoktól.

Az 1960-as években újabb lendületet kapott a város növekedése, ugrásszerűen megnőtt a kibocsátott szennyvíz mennyisége is. A szakemberek előbb a meglévő telep kapacitásának és hatásfokának növelése (1960 – 1984), majd egy új tisztítótelep kialakítása mellett döntöttek.

Az új pécsi szennyvíztisztító telep több ütemben, 1985-1995 között épült meg Pécs város határában, 1995 óta végzi a megyeszékhely és a környékbeli otthonok, intézmények szennyvizének mechanikai, biológiai és kémiai tisztítását a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. üzemeltetésében.

HOVA KERÜL A SZENNYVÍZ? A PÉCSI VÍZTŐL A FEKETE-TENGERIG

Az elhasznált víz a lefolyókból előbb a pécsi szennyvíztisztító telepre érkezik (a mennyisége egy év alatt négyszer megtöltené Orfűn a Pécsi-tavat), majd onnan megtisztítva a Pécsi-vízbe, a Drávába, a Dunába, végül a Fekete-tengerbe kerül.

ÁRAM A SZENNYVÍZBŐL

A jelenleg fejlesztés alatt álló szennyvíztisztító telepen 2015 óta biogáz erőmű is működik, így teljessé vált a szennyvízkezelés köre: a legkorszerűbb technológiával rendelkező üzemben a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. a szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszapból és a régióból beszállított szerves hulladékokból zöld energiát termel. A magas metántartalmú biogáz elégetésével az erőmű gázmotorjai évi 5 millió kWh (3500-4000 pécsi háztartás éves fogyasztásának megfelelő) villamos energiát állítanak elő, ez hajtja a szennyvíztisztító telep berendezéseit és fedezi a működéshez szükséges hőenergiát.

Kapcsolat:

KEHOP-2.2.2-15-2016-00056
Pécs központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének fejlesztése

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
Cím: 7621 Pécs, Széchenyi tér 1.
Telefon: +36 72 533 800
E-mail: 

TETTYE FORRÁSHÁZ ZRT.
Székhely: 7634 Pécs, Nyugati ipari út 8.
Telefon: +36 72 421 700
E-mail: info@tettyeforrashaz.h