Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / Kórusművészet - Mecsek Kórus

Kórusművészet - Mecsek Kórus

1957 szeptember 1-jén alakult meg a Mecsek Táncegyüttes énekkara és zenekara, melyből a kórus a későbbiekben Mecsek Kórus néven, Pécs város vegyeskaraként önállósult. Hazai és nemzetközi sikerekkel évtizedek óta öregbíti Pécs hírnevét, valamint a legendás „pécsi kórusmozgalmat”. A kórus zenei pályafutása, kiváló eredményei öt jeles karnagynak köszönhetők: kezdetben Dr. Hegyi József (1957- 1965), később Tillai Aurél (1965-1987), Nagy Ernő (1987-2001), majd Kertész Attila (2001-2015) voltak az együttes karnagyai, 2016-tól pedig Balatoni Sándor Junior Prima díjas karnagy, orgonaművész vezeti az együttest.

A Mecsek Kórus fő célkitűzése a magyar és egyetemes kórusirodalom bemutatása – repertoárján a kórusirodalom különböző korszakaiból származó egyházi és világi, acapella és oratórikus művek szerepelnek -, illetve részvétel a hazai és nemzetközi versenyeken.

A kórus számos nemzetközi I. helyezést ért el, továbbá különdíjakat és szakmai elismeréseket szerzett. 2010-ben a Mecsek Kórus a „Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa” programsorozat aktív szereplője, a Kodály Központ nyitóünnepségének közreműködője volt. Az utóbbi években számos zenekari műben is közreműködött az együttes. Rendszeresen szervez ünnepi- illetve jubileumi hangversenyeket, gyakran együttműködve többek között a Pannon Filharmonikusokkal, Pécs város más kórusaival, valamint a dombóvári Kapos Kórussal és az eszéki Lipa kórussal.

A Mecsek Kórus hölgy tagjaiból álló, Kertész Attila karnagy által alapított Mecsek Nőikar 2001 óta működik, nőikari művekkel gazdagítva az együttes repertoárját.

A Mecsek Kórus többnyire fiatalokból álló, összetartó közösség, akik vállalják, hogy hétköznapi elfoglaltságaik mellett hetente kétszer két órát töltenek a kóruspróbákon. Közösség, ahová jó tartozni