park

Advent Pécs 2022

Megnézem
Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / Magyar Szablyavívó Egyesület Pécsi Iskolája

Magyar Szablyavívó Egyesület Pécsi Iskolája

A magyar szablya és a klasszikus magyar szablyavívás olyan nemzeti érték, amely méltó arra, hogy megőrizzük és ápoljuk a hozzájuk kapcsolódó hagyományokat, melyek végig kísérve egész történelmünket elősegítették kulturális és sportörökségünk számos ágának fennmaradását, megteremtve mindezzel egy olyan közös értékrendet, amely egy nemzetet hosszú időn keresztül összetarthat.

Magyar Szablya

A szablya a honfoglaló magyarok egyik legfontosabb használati tárgya volt, ami egyedi kinézetével és egyedi harci használatával lett az egyik leghatékonyabb ősi fegyvere és a mai napig meghatározó jelképe a magyarságnak. A szablya használata Magyarországon (különösen Pécsett) történelmi időszakokon átívelően a végvári vitézek korától a bajvívókon és huszárokon keresztül egészen a modernkori katona vívómesterekig és ebből kialakuló sportvívókig jellemző. A fegyver híre és használatának művészete határokon belül, határokon kívül hirdette és hirdeti a mai napig hatékonyságát és használatának páratlan tudományát.

A Magyar Szablyavívó Egyesületnek hat országban, Magyarországon minden megyében, minden megyeszékhelyen és a nagyobb városokban működnek iskolái. A pécsi szablyavívó iskola, a volt Hadapródiskola hagyományait megőrzendő, az elsők között alakult újjá az ezredfordulót követően, és már nyolc éve tevékenykedik Pécsett.

Minden – az alkalomhoz illő városi rendezvényen – megemlékezésen bemutatókkal, koszorúzással képviselteti magát, színesítve ezzel a város kulturális életét. A pécsi iskolákban rendszeres történelem és tornaóra keretében a fiatalok oktatásában és a nemzeti tudat erősítésében is szerepet vállalnak.

A városban több világhírű olimpikon, világbajnok is végzett a pécsi hadapródiskolában (a legismertebbek Piller György, Tersztyánszky Ödön), ami jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának otthont adó épület helyén állt. Itt a pécsi szablyavívók több emléktáblát is elhelyeztek, méltó emléket állítva ezzel a híres vívómestereknek. Tevékenységükkel erősítik a város jó hírnevét, valamint a pécsi polgárok (elsősorban a fiatalok) részére adnak át egy évezredes magyar vívótudományt, melynek Pécs városában is komoly hagyományai vannak.

A régi magyar szablyavívás hagyományait ma a Magyar Szablyavívók Egyesülete őrzi, melynek Balogh Imre vezette pécsi iskolájában napjainkban is több tucat fiatalt tanítanak a hagyományos magyar vívósport alapjaira.