Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Málta

Málta

Fedezz fel több csodát!

Azok, akik először látogatnak el Máltára, kellemesen meglepődnek azon a gazdagságon és sokszínűségen, amit Málta kínál. Áthatja a történelem, építészete pedig lenyűgöző. Otthont ad olyan templomoknak, amelyek régibbek, mint Stonehenge és a piramisok. Pezsgő a kulturális élete a színházak, koncertek és művészeti kiállítások sűrű programjának köszönhetően. A nyüzsgő tengerparton búvárok, vitorlázók és úszók élvezik a Földközi-tenger tiszta kék vizét. Konyhaművészeti alkotásai étvágygerjesztőek. Ha egyszer saját felfedezőútjára indul, rájön, hogy sokkal több van a felszín alatt, mint első látásra hitte.

A Földközi-tenger közepén fekvő Málta három fő, és néhány kisebb szigetből áll. A szigetcsoport fő szigetét szintén Máltának nevezik. A kisebb szigetek neve Gozo és Comino. Gozót és Cominót a fő szigettel rövid kompjáratok kötik össze.
Málta lenyűgözően szép. Bája a sziklás és homokos partokban, a kőszirtekben és a néhány homokos strandban rejlik.
Málta és Gozo tájképét is a mészkőlerakódások uralják. A kibányászott mészkövet építkezéseknél használják fel, mely gazdag, mézszínű árnyalatot kölcsönöz a városok látképének.
Gozo lényegesen zöldebb, mint Málta. A sziget beépítettsége is kisebb mértékű, ezért a nyugalom légkörét árasztja. Legjellemzőbb természeti sajátosságai a dombjai.
A két fősziget között félúton fekvő Comino mérete kisebb és jellemzően alacsony fekvésű. A zord partvidéket mészkősziklák és barlangok határolják.

Málta kétnyelvű ország. Mindenki beszél angolul és máltai nyelven is. Minden étlap, útjelző tábla angol nyelvű, a fontosabb újságok úgyszintén. Málta az angolt, mint idegen nyelvet tanulni vágyók egyik fő úti célja.

Bárhová is megy a szigeteken, az ősi templomoktól a lenyűgöző építményekig mindenütt Málta izgalmas történelmének emlékeivel találkozhat. Mindent áthat a történelem, Málta fővárosától, Vallettától Gozo fővárosáig, Victoriáig, valamint a kettő között számos helyen.

A főváros, Valletta kiemelkedő vonzerővel rendelkezik, és az UNESCO Világörökség része. Amíg sok európai városnak van óvárosnak nevezett negyede, Vallettának nincs, mert az egész város óvárosnak minősül. Bővelkedik a Szent János Lovagrend örökségében és kincseiben. Valletta szívében található a XVI. században épült Szent János-társkatedrális, parti sétányán (Waterfront) pedig felújított barokk épületekben elegáns éttermek sorakoznak, továbbá óceánjárók, illetve sétahajók kikötőinek ad otthont. A város pedig tele van megkapó templomokkal, művészeti galériákkal, butikokkal, üzletekkel és kávézókkal.

A Felső Barrakka kert Valletta egyik nagy látványosságát jelenti, árnyékot adva a napsütés elől és csodálatos kilátást nyújtva a Nagy Kikötőre. Óceánjárók vegyülnek a szuperjachtok és a dgħajsa nevű hagyományos máltai gondola-szerű hajók közé.

Mdina egy gyönyörű, fallal körülvett város Málta közepén. A középkori és barokk építészet kincsestára.
A közelben található Ta’ Qali kézműves falu is, ahol megnézheti, hogyan készítik a kézművesek a finom csipkéket, ékszereket és üvegárukat.

Málta régészeti lelőhelyei a piramisok és a Stonehenge előtti időkre tehetők. A legfőbb látnivaló a Hypogeum, egy 6000 éves templom és sírkamra és az ősi Ħagar Qim és Mnajdra templomok, melyek valaha termékenység-istennő imádatára szolgáltak.

Engedje, hogy a kalandok a partvidékre vezessék. Málta festői strandokkal, rejtett öblökkel és kristálytiszta vizekkel rendelkezik. A legnépszerűbb strandok a Mellieħa-öböl, a Golden Bay öböl és a Għajn Tuffieħa, vagy fedezze fel saját különleges helyét.
Marsaxlokk egy festői halászfalu, vonzó szabadtéri piaccal. Vasárnaponként különösen népszerű.
A Dingli-sziklák a hely, ahol a szabadon járva élvezheti a lélegzetelállító kilátást, míg a tengeri barlangokat, melyekhez a Kék barlang is tartozik, leginkább hajóval lehet megközelíteni.

A máltai szigetek kiváló helyszínekkel rendelkeznek a búvárkodásra, ahol a profik és a kezdők egyaránt jó kiszolgálásban részesülnek. Kiválóak a látási viszonyok, enyhe az éghajlat, a tengerparti barlangok és a zátonyok élőhelyei pedig felfedezésre várnak. Málta búvárhelyeit a Földközi-tenger legjobbjai között tartják számon, és sok búvár számára a legfontosabbak közé tartoznak.

Bármelyik évszakban is látogat el ide, meglátja majd, hogy mindig történik valami.
A kulturális év januárban a Vallettai Barokk Fesztivállal kezdődik, amelyet koncertek és színházi előadások sűrű programja követ.
A nagyböjt előtti karnevál színes látványosság, míg a nagypénteki ünnepélyes felvonulást a húsvétvasárnapi vidám körmenet követi.
Evezős regattákat rendeznek a Szabadság Napján (március 31.) és a Győzelem Napján (szeptember 8.), míg októberben a vitorlásvilág krémje a Rolex Middle Sea Race alkalmával küzd meg egymással.
A nyári hónapokban megállás nélkül zajlanak az ünnepségek, amikor minden város és falu egymás után ünnepli meg helyi védőszentjét. Ez a festa-szezon – az utcai ünnepségek napokig tartanak, a fúvószenekarok felvonulása és a tűzijátékok soha véget nem érőnek tűnnek.

Málta és Gozo gasztronómiája a szigetek eseménydús történelmét tükrözi. Az ételek hagyományosak és kreatívok, és ami a legjobb, az ízük nagyon jó. A gasztronómia művészetté nőtte ki magát, mindenféle étteremben élvezhető, az egyszerű családi éttermektől kezdve a legkifinomultabb létesítményekig, melyek egy része Michelin-csillagos étterem.

A St Julian’s területén található Paceville éjszakai negyedben tengerparti szállodák, klubok, éttermek és bárok sokasága várja a vendégeket. Sötétedés után kel életre a hely, akkor indulhat a jó szórakozás. Kis homokos strandja, a Szent György-öböl, ideális egy átbulizott éjszaka utáni lazításra.

Málta könnyen megközelíthető, légi összeköttetéssel rendelkezik az összes európai nagyvárosba és számos regionális repülőtérre.
A tél enyhe, a nyár pedig forró, a tavasz és az ősz különösen alkalmas a felfedezésre. A nappali átlaghőmérséklet a februári 12 °C és az augusztusi 29 °C között mozog.
Pénzneme az euró, és Málta a schengeni övezet része.
Bal oldali közlekedése a brit gyarmati idők öröksége.
Málta sok más európai úti célhoz képest jó ár-érték aránnyal rendelkezik.

Képek és szöveg: Visit Malta – The Official Tourism Site for Malta, Gozo and Comino – Visit Malta