Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Zöld város / Net Zero Cities / Net Zero Cities- Pécs a klímasemlegesség útján

Net Zero Cities- Pécs a klímasemlegesség útján

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. januárjában nyújtotta be jelentkezési szándékát az Európai Green Deal részeként, a Horizon Europe keretében megvalósítandó „100 klímasemleges város misszió” nevű Európai Uniós programra. Az Európai Bizottság további 99 város mellett Pécset is beválasztotta a programba, melynek keretében a Pécs városvezetése vállalja, hogy 2030-ra nettó zéró karbonkibocsátásúvá válik a működése. Komoly lehetőséget kínál Pécs városának, hogy Magyarországon Budapest és Miskolc mellett egy száz városból álló európai közösség tagjává válik, és ezzel fel tudja gyorsítani azt a komplex és összetett folyamatot, mely fejlődésének kulcsaként hozzásegíti a fenntarthatóság gazdasági, társadalmi, környezeti dimenziói mentén történő fejlesztéspolitika megvalósításához.

Az éghajlatváltozás folyamatos kihívások elé állít bennünket. Pécs városa nem csak szembesül ezzel, hanem proaktív módon válaszol is a kihívásokra. Csatlakozva az EU Cities Mission kezdeményezéséhez, Pécs ambiciózus célokat tűzött ki maga elé. Az első 100 város között szerepel, akik már 2030-ra elérik az éghajlati semlegességet.

Pécs nem elégszik meg pusztán technikai újításokkal; elkötelezett az életmód és munkamódszer átalakítása mellett is. A város élen jár az új munkamódszerek és finanszírozási lehetőségek kipróbálásában. Ez együtt jár az olyan átfogó, ágazatközi csoportok mozgósításával, amelyek radikálisan átalakítják szerepünket a finanszírozás, beszerzés és együttműködés területén.

Ez a kollektív vállalkozás nem csupán az éghajlatváltozásra ad választ, hanem a város jövőjét is formálja. Pozitív változásokat hoz az élet- és munkamódszerek terén, beleértve a közlekedést, épületeket, energiarendszereket és egészségügyet. A városvezetés hosszú távon partnerekként működik együtt vállalkozásokkal, polgárokkal és helyi szereplőkkel, hogy megsokszorozza azokat a tényezőket, amelyek segítenek elérni egy inspiráló és fenntartható jövőt.

Pécs városa büszke részese ennek az előremutató kezdeményezésnek, amely átalakítja a várost, és ezen az úton elindítja a pozitív változásokat.

Itt olvasható az eredményről szóló részletes bizottsági sajtóközlemény

Itt tekinthető meg az eredményt kísérő videó

Itt található a legfontosabb információk infografikája

 Eddigi eredmények

2024. március 21-én Pécs hivatalosan is elnyerte a címet. Péterffy Attila, Pécs polgármestere Brüsszelben vette át az EU Éghajlatsemleges és Intelligens Városok Missziós címének plakettjét, amivel elismerik Pécs eddigi erőfeszítéseit a zöldítés terén, és ami közvetlen EU-s forrásokhoz nyit hozzáférést a város számára, hogy 2030-ra elérje szén-dioxid kibocsátás csökkentési céljait.

Bővebb információ: NetZeroCities – Pécs oldalon olvasható.

forrás: https://pecs.netzerocities.hu/a-100-klimasemleges-es-intelligens-varos-misszio/