Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / Orgonaépítés, Pécs-Kertvárosi református templom orgonája - ismertető

Orgonaépítés, Pécs-Kertvárosi református templom orgonája - ismertető

A Pécs-Kertvárosi református templomban 2014. április 29-én megtörtént Magyarország első váltócsúszkás rendszerű orgonájának műszaki átadása. Ez az eddig egyedülálló rendszer ötvözi magában a hangszer lehetőségeinek hazánkban még soha nem látott kiszélesítését, és nem utolsó sorban előállítási költségeinek redukálását. Az orgonák esetében sokszor nem egy, hanem több billentyűzet, ún. manuál is található. A hangszernek több sípsora, azaz regisztere is van, amelyek különböző hangszínen szólalnak meg. Egy sípsor hagyományosan csak egy egyik manuálhoz van hozzárendelve. A Pécs-Kertvárosban megszólaltatott technikai bravúr azonban lehetővé teszi, hogy a sípsorok tetszőlegesen megszólaltathatók legyenek bármelyik manuálon. Magyarországon ez az első orgona, melynek teljes hangképe ezen a rendszeren alapul. Precíz szerkezetének köszönhetően a viszonylag kis regiszterszámú hangszer lehetőségei és kihasználtsága megközelíti a regiszterszámban jóval nagyobb orgonáét. Az „Értékes Pécs” projekt keretein belül létrejött orgona a költségtakarékosság mellett helytakarékos megoldást is jelent, mindenekelőtt azonban soha nem látott spektrumot nyit a művészi kreativitásnak és szabadságnak.

 Az orgona további különlegességgel büszkélkedhet, mely egzotikus hangzásában rejlik. Hangképét Homolya Dávid, nemzetközi orgonaszakértő és orgonaművész dolgozta ki. A ő közreműködésével történt az intonáció és a hangolás, reneszánsz és barokk minták alapján. A modern formatervezésű hangszer egy többszáz éves orgona hangját idézi meg. Mindkét minőségében remekül harmonizál a templom modern belső terével, melyben mégis komoly hangsúlyt kapnak a XVIII. századot idéző festett kazetták. Az orgona hangképe kiválóan alkalmas Bach műveinek előadására, azonban az orgona hangterjedelme és hangzásbeli lehetőségei a modern zene tolmácsolására is tökéletesen alkalmassá teszik.