Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium

Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium

A Pécsi Állatkertet társadalmi munkában a pécsi és környékbeli lakosok építették fel 1959-1961 közt. A park még az építkezés vége előtt 1960 augusztus 19-én megnyílt, és azóta is a Dél-Dunántúl egyetlen klasszikus nagy állatkertje, amely tagja a Magyar Állatkertek Szövetségének, majd 2017-ben az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének időszakos tagságát is kiérdemelte. A Pécsi Állatkert különleges környezetben került kialakításra. Közvetlen környezetében több olyan élőhely is található, amely részese a Natura 2000 európai ökológiai hálózatnak.

Tevékenysége a természettudományos oktatás területén hazai viszonylatban is kiemelkedő. Az általa képviselt értékek, mint a természeti nevelés, a környezet védelme, a fenntartható fejlődés alapjainak megismertetése a gyermekekkel, olyan fontos feladatokkal egészül ki, mint a szűkebb természeti környezet bemutatása. Az állatkert tevékenysége során a természeti sokféleség, a fajok tiszteletére, megbecsülésére tanítja az embereket. Kiemelten nagy hangsúlyt fektet a komplex szemlélet kialakítására, amely fenntarthatósági szempontból is elengedhetetlen. Magyarországon egyedi egy állatkert esetében, hogy a fajok bemutatásán túl a biológiai ismeretek határán átlépve a természettudományok rendszerszintű összefüggéseire mutasson rá.

Nem csupán egy turisztikai attrakció, vagy oktatási bázis, hanem jelkép is, amely a Mecsek környezetéből kitekintést nyújt a világ természeti gazdaságára és eközben hidat is képez a városi társadalom, flóra, fauna pótolhatatlan értékei közt.

Kép forrása: https://kirandulastippek.hu/pecs-baranya/pecsi-allatkert-pecs-zoo