Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécsi séták
Kezdőlap / Fedezd fel / Pécsi séták

Pécsi séták

3 Pécsi túra

Három újszerű megközelítéssel, teljességgel kidolgozott sétát ajánlunk látogatóink számára, melyek csak itt érhetőek el. A séták tematikáját a Pécs városban meghatározó épületek, szobrok, történelmi jelentőség, és/vagy turisztikai szempontból jól meghatározott előnyök, élmények hívták életre. A meglévő adottságok bemutatására építve összerakott tematikus útvonalak, melyek láncszerűen felfűzik a város értékeit mint a örökség, borkultúra. 

A kidolgozás során a sétánál jelzésre kerül annak időtartama és nehézségi szintje. 

Tükék és szőlőtőkék, avagy a pécsi bor nyomában

(cseh, horvát, német, angol nyelven)

Távolság: 3,7 km

Időtartam: 3 óra

Útvonal: 100 éves Borozó, (Ferencesek és Jókai utcán keresztül) Tüke kút, Lóránt palota; Széchenyi-tér Bortársaság, (Megye utcán keresztül) Papnövelde u. 6., Kálvária domb kezdete, Vörös-kút, Bacchanália szobor, Klimo könyvtár, Pezsgőház, Dóm Kőtár, Székesegyház, Püspöki Pince (Borkóstolási lehetőséggel)

 

“Régen így jellemezték a várost: Pécs mediterrán, szőlőművelő, katolikus város. A szőlő kultusz már a középkorban olyan mély gyökereket eresztett városunkban, hogy a szigorúan kötött katolikus liturgiában is benne volt.”

 

Sétálóutcán sétáló történelem

(cseh, horvát, német, angol nyelven)

Szigeti városkaputól a Budai városkapuig tartó épületek története

TEMATIKUS SÉTA 1,5-2 órában

“A villamos utoljára 1960. augusztus 31-én csilingelt Pécs szűk utcáin. Azonban a város napjainkban is tartogat néhány tárgyi emléket az egykori villamosról; fennmaradt a remíz, az aszfaltban elvétve megbújik néhány síndarab, és egyes belvárosi épületeken még ott díszelegnek a rozettás felsővezeték-tartó kampók. A mai sétánk a hajdani villamos mentén Szigeti városkaputól a Budai városkapuig tart, s közben megnézzük, hogy sétálóutcáinkon miről mesél a városi történelem.”

 

Az első köztéri szobor alkotója Kiss György jelentősége Pécsett

Távolság:1 km

Szintkülönbség: Toronykilátó – 133 lépcső

Időtartam: 1 óra 30 perc

 

Útvonal: Dóm tér; Gosztonyi tér; Székesegyház belső tér – altemplom és toronykilátó; Dóm tér -Szepesy szobor; Káptalan utca; Széchenyi tér

“A köztéri szobrok története sokkal izgalmasabb, mint gondolnánk. Ritkán gondolunk bele, hogy mik azok a fémből vagy kőből készült tárgyak, amik körülvesznek bennünket. Azon túl, hogy fényesre simogatjuk a kiálló részeket, szelfit készítünk a padon ülő hírességgel, sokszor ezután sem tudjuk, kit ábrázol, milyen stílusú, anyagú és főleg, hogy mi a története, ki az alkotója az adott műnek. Ennek a sétának a tematikája Magyarország első köztéri szobrásza, s Pécs emblematikus szobrainak alkotója: Kiss György, szobrászművész”

 

Játékos séta Pécsett made in Pécs magazinnal

Egy kis játékra hívunk, hogy valami izgalom és rejtvény is legyen a sétában. A lényeg: a belvárosi túra útvonalát és állomásait „kódolva” adjuk meg, azaz egy kicsit gondolkodni kell, hogy merre is indulj. Néhány állomáshoz adunk egy-egy apró feladatot is, amivel megpróbáljuk feldobni az unalmasnak tűnő kutyagolást.

Start: A város főtere

 1. állomás: Indulj el egy olyan utcán, melynek nevének jelentése: női szerzetesrend tagja, kötött vallási előírások szerint, zárt közösségben élő, fogadalmat tett nő.
 2. állomás: Ennek az utcának a végén, egy ház tetejéről „valaki” figyel téged. Keresd meg!
 3. állomás: Innen nem messze található Vigh Tamás Régészet című szobra. A nőalak mintha a jobb kezével egy számot mutatna. Hányast?  
 4. állomás: Indulj el a régi vízlépcső irányába, egészen egy volt pécsi püspök szobráig.
 5. állomás: Nem messze innen van egy kis átjáró a Cella Septichora üvegtetejére. Menj arra!
 6. állomás: Voltál nyáron koncerten a Káptalan Kertben? Arra indulj tovább! A szabadtéri koncerthelyszín impozáns bejáratán egy felirat látható. Mi az?
 7. állomás: Az út innen arra folytatódik, ahol 1774-ben egy pécsi püspök létrehozta az első nyilvános könyvtárat.
 8. állomás: Az épület régebben egy fontos egyetemi intézmény volt. Erről egy bejárat feletti tábla árulkodik. Megtalálod?
 9. állomás: A Széchenyi tér északi feléről a „Lélek Konyhája” felé indulj.
 10. állomás: A női nevű utca 13-as számának ablakai fölül angyalkák néznek rád. Ha megtalálod őket, jó helyen jársz.
 11. állomás: Kicsit odébb egy orgona és harmóniumgyár helyét kell megkeresned.
 12. állomás: Ittál már Velen sört? A következő állomáson megteheted, de most – ha nyitva vannak – csak elvitelre.
 13. állomás: Innen délre, a Király utca felé indulj.
 14. állomás: A várost régen városfal vette körül. A Király utcán volt az egyik kapuja. Ma emlék áll a helyén. Mi volt ennek a kapunak a neve? Megtalálod?

Cél: A séta végére értél. Pihend ki magad, akár a városkapu kövein ücsörögve. Reméljük, egy órácskára azért sikerült vidámságot csempésznünk az életedbe, örülünk, hogy velünk tartottál.