Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / Pécsi Szalon Sör

Pécsi Szalon Sör

A Pécsi Sörfőzde Zrt. hazánk legrégebb óta folyamatosan üzemelő sörgyáraként működik, mintegy 167 év sörfőzési tapasztalatát felhasználva. A Szalon Sör főzéséhez a Mecsek hegység „ajándékát”, a saját kutakból nyert kiváló minőségű karsztvizet használják. A Szalon Sör 108 éve került a pécsi családok asztalára. Napjainkban is az egyetemi campusok környékén működő sörözőkben a Szalon kedvelt társasági ital. Pécsi szállodák választékában is fellehető, a helyi éttermeknek, vendéglátó egységeknek is kínálatuk részévé vált a Szalon márka.

A gyáralapító család elhivatottságát jelzi, hogy 1912-ben kérelemmel fordultak Pécs Szabad Királyi Város Törvényhatósági Bizottságához, hogy a város címerét termékeinek csomagolásán és dombor-nyomott palackjain használhassák. A kérést a Bizottság 200 korona megfizetése mellett engedélyezte. A címerhasználat az 1948-as államosításig gyakorlat volt, majd az 1993-as privatizációt követően az új tulajdonos fontosnak tartotta a múlt értékeinek tiszteletét, a Sörfőzde és a Szalon márka Pécshez való kötődését, és mint példamutató értéket, a palackos Szalon Sör címkéjére, nyakszalagjára, a dobozos Szalon Sörre – folytatva a tradíciót – felkerült „Pécs Szabad Királyi Város” címere. A jelkép fontos szerepet játszik a márkához kapcsolódó kommunikációban, a „pécsiség”, mint érték megjelenítésében.

A Pannonia Sörgyár, majd jogutódja a Pécsi Sörfőzde Zrt. több alkalommal benevezte a legnagyobb európai sör megmérettetésre a „Monde Selection” versenyre a terméket, amelyet a nemzetközi zsűri több alkalommal arany-illetve ezüstéremmel jutalmazott.