Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület

Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tagegyesületeként 1989 óta tevékenykedik a városban. Ma már több mint 280 család tartozik hozzánk. Célunk, a házasságért érzett felelősség erősítése, a szülői hivatás megbecsülésére, a gyerekek vállalásának tiszteletére, a családi életre nevelés. Célunk továbbá: felmutatni a társadalom számára és tudatosítani azokat az értékeket, amelyeket nagycsaládosaink hordoznak: az önzetlen, az áldozatot is hozni kész szeretetet, a kenyér megosztásának képességét, a kicsiben is bővelkedést, a fontos dolgok megbecsülését, a kicsik és gyengék elfogadását, a jókedvű adni tudást, a keresztény értékek mentén. Ezek az elvek nem változtak semmit a 30 év alatt. Egyesületünk hangsúlyosan független a pártoktól, és nem vallási szervezet. Létrehoztunk egy önsegítő, és egymást is segítő közösséget, amely érdekvédelmet, tanácsadást, segítésnyújtást végez, valamint programokat szervez, továbbá közvetíti az adományokat a rászorulóknak.

Mi tudatosan vállaltuk a nagycsaládos létet, a több gyermeket, minden ezzel együtt járó nehézséggel együtt, s valljuk, hogy így élni jó! Ma már a társadalom is tudja: „A nagycsalád nem probléma, hanem a megoldás!” Ezt az értéket szeretnénk megőrizni és továbbadni.

Sokféle programot szervezünk a tagtársak önkéntes munkájának segítségével: előadások, tréningek, ismeretterjesztés, kirándulások, sportnap, adventi gyertyagyújtás, kézművesnap, majális, közös nyaralás. Évente többször mindenki számára nyitott rendezvényekre várjuk az érdeklődőket pl. a Családi Délután vagy a Házasság Világnapja. Mint közhasznú szervezet természetesen nem csak tagjaink érdekeit szeretnénk szolgálni, hanem minden kis és nagy családét.

2002-ben a NOE-val közösen Családkongresszust szerveztünk, négy napon keresztül 4.000 főt láttunk vendégül városunkban.

2010-ben az EKF-hez kapcsolódva a nagycsaládosok országos találkozóját tartottuk a Tettyén 2.500 résztvevővel az ország minden részéből. Ezt értékelve a  Nagycsaládosok Országos Egyesülete NOE díjjal tüntette ki egyesületünket.

Programjainkat pályázatok segítségével tudjuk megvalósítani.

2005 óta egyesületünk régiós feladatokat is ellát, négy megye 15 nagycsaládos szervezete tartozik hozzánk. Számukra képzéseket szervezünk, adományokat osztunk, s segítséget adunk pályázatírással, jogi és egyéb kérdésekkel kapcsolatban. Évente a régiós napon találkozhatunk mindnyájan, amikor kicsik-nagyok egyaránt szórakoztató programokon vehetnek részt.

Jó a kapcsolatunk az önkormányzattal, tevékenységünket látva 2019-ben közművelődési megállapodást kötöttek velünk. Pécs számos civil szervezetével dolgozunk együtt segítve a pécsi családokat. Tagjai vagyunk a Kárpátmedencei Családszervezetek Szövetségének, közös rendezvényeinken találkozunk határon túli testvéreinkkel. Sokat tudunk tanulni egymástól.

2015 óta a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házat is mi üzemeltetjük a megyében.

Székházunk, a Családok Háza a Szabó József u. 4-ben található.

Forrás szöveg és kép: Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület / Nyitólap (scms.hu)