Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem

Pécsi Tv-torony

A 197 méter magas pécsi tévétorony az ország legmagasabb építménye, mely az elmúlt közel fél évszázad során egyértelműen Pécs szimbólumává vált.

Visszatekintve az időben a mai tévétorony elődjével találkozhatunk. A Misinán állt a Kiss József-kilátó, az 1908-ban épített 15 méteres építmény. 1967-ben bontották le, a tv-torony egy évvel később kezdődő építése miatt. Amíg állt, a Mecsek Egyesület titkáráról elnevezett tornyot egy őr vigyázta, és még őrháza is volt. A kilátóban egy Zsolnay Miklós által készített dísztábla is helyet kapott, amelyet ma már a tv-toronyban láthatunk. Mellé épült egy meteorológiai állomás, valamint egy vasból készült 70 méteres adótorony is.

Ebből a toronyból sugározták először vidékről az MTV 1 műsorát 1958-tól az 1968-as lebontásáig.
A jelenlegi torony Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján készült, 100 millió forintból építették meg, ami a ’60-as évek végén kifejezetten komoly összegnek számított. Kellett is a tőke egy ilyen monstrum létrehozásához. A közel 19 ezer tonna vasbetonból felhúzott épület alapja 4 méter vastag és 22 méter átmérőjű. Az építmény kettős gyűrűből áll: a belső átmérője 5 méter (135 méterig), ebben közlekedik a lift. A külső 12 méter átmérőjű (ez 92 méteres magasságig ekkora), itt lépcsőzhetünk, és itt futnak fel a tűzoltók és a legedzettebbek is az év egy-két napján, ami nagyon kemény megpróbáltatás, hiszen 459 lépcsőfokról van szó.

A tévétornyot hivatalosan 1973. április 4-én adtak át a pécsieknek és a turistáknak, de megnyitása előtt fél évvel – 1972. december 10-én – már készen volt. A tévétorony beüzemelése után (400 KW-os teljesítményével) javította az akkori MTV 1 és MTV 2, valamint a magyar és helyi rádiócsatornák jelminőségét a Dél-Dunántúlon. Ekkor még „mindössze” 191 méteres volt, majd megtoldották még 6 méterrel egy 1995-ös antennacsere során.

A rekordtoronyban helyet kapott egy kávézó-cukrászda is (72 méternél), amelyről kevesen tudják, hogy közel 40 vállalat fogott össze kialakítása során: soproni volt a szőnyeg, kecskeméti a bútor, pécsi az étkészlet, a technikai berendezések pedig Svédországból és Németországból érkeztek. A vendéglátóegység felett ott van a kilátó 80 méteres magasságban, ami igazi turistacélpont a mai napig.
Érdekesség, hogy az ország legnagyobb karácsonyfája is pompázott, hiszen 1972. decemberében hétvégenként díszkivilágítással ragyogta be a Mecseket.

A turisztikai látványosság megnyitása után, a kilátónak évente kétszázezer látogatója volt, rendezvények helyszínéül szolgált, szolgál ma is.

Történetéhez tartozik egy szabotázsakciónak vélt baleset, mely akkoriban borzolta kedélyeket. Rozvány György „A pécsi panel története” című, Pécsi Szemlében megjelent cikkében ír le egy nagyon érdekes anekdotát a tv-torony építésének kezdeti időszakáról. 1968. október 22-én délután 4 órakor megtörtént, amitől sokan féltek akkoriban: baleset a toronyban. Lezuhant egy tucat – egyenként másfél tonnás – lépcsőelem a külső gyűrűben! Az eset során nem sérült meg egy munkás sem, a rendőrség azonban nyomozni kezdett az ügyben, hiszen a lépcsőpusztulás az 1956- os októberi forradalom évfordulójának előestéjén történt, amiből szabotázsakcióra gyanakodtak. „A rendőrség megszállta a lépcsőpaneleket gyártó üzemet. Azonnal a terveket kezdték el böngészni, hol mennyi vasalásnak kellene lenni, aztán az üzemben tárolt többi lépcsőpanelt helyben szétvésették, hogy saját szemükkel is meggyőződhessenek, hiányzik-e belőlük a vas. Végül azonban nem találtak semmiféle szabotázsra utaló nyomot”.

Akkor mi történt? Rozvány megfejtette a rejtélyt: a balesetet nem emberkéz okozta, nem valamiféle terrorcselekmény volt, hanem a természet utat tört magának. Egyszerű fizika az egész. Munkájuk befejeztével a munkások kivonultak a toronyból, de az ajtót nyitva hagyták maguk mögött. Az őszi huzat betódult a toronyba, az íves felületen a felfelé áramló, felgyorsult légáramlat pedig egyszerűen leemelte a rögzítetlen legfelső lépcsőt, ami az alatta lévő lépcsőfokokra zuhanva esett le. Ennek az esetnek a nyomában kisebb közfelháborodás keletkezett, és sokan azt hangoztatták, hogy a torony rosszul van megtervezve, sőt számos olyan vélemény is elhangzott, hogy az egészet le kell bontani – írja Rozvány.

Szerencsére azonban nem így lett. A torony jelenleg – többek között – az M1, TV2, RTL Klub földi sugárzását látja el a körzetben. (Ma már ezeken kívül a Mindig TV teljes kínálatát sugározza.) Az adóépület a toronytól néhány méterre helyezkedik el. A televízióadás korábban egyszerre volt analóg és digitális, melyek a digitális átállásig időpontban egymástól függetlenül teljesen párhuzamosan működtek.

A Misina-tetővel együtt 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhet a látogató, ami a város sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent. Körkilátójából messzire el lehet látni szép időben. Déli irányban a várost, illetve a Baranyai-dombságot, messzebb a Villányi-hegységet és a horvát Papuk-hegyet csodálhatjuk meg. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek magaslik. Tiszta időben pedig a Badacsony is látható. A torony aljától északkeleti irányban sí- és szánkópálya fut lefelé a hegyoldalon.

A város egyik legismertebb építménye 2017-ben különleges díszkivilágítást kapott, esti fényei különös hangulatot adtak az építménynek, a színes izzók sötétedés után remek látványt nyújtanak.