Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Sam Welsford nyert a Tour de Hongrie nyitónapján
Kezdőlap / Tour de Hongrie / Sam Welsford nyert a Tour de Hongrie nyitónapján

Sam Welsford nyert a Tour de Hongrie nyitónapján

A kaotikus hajdúszoboszlói sprintbefutót követően a BORA-hangsrohe versenyzője ölthette magára a Tour de Hongrie első sárga trikóját.

A karcagi Sámándob lábánál Abdrashov Zhanibek, a Kazah Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete; Krzysztof Filipowicz, a Lengyel Köztársaság tisztelebeli konzulja; F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő; dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő és korábbi földművelésügyi miniszter; Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke; Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár; Szepesi Tibor, Karcag polgármestere és Eisenkrammer Károly főszervező vágták át a rajtszalagot.

A nap szökése viszonylag hamar kialakult: Rózsa Balázs (Epronex Hungary), Filutás Viktor (magyar válogatott), a spanyol Mikel Bizkarra (Euskaltel – Euskadi) és a cseh Martin Voltr (Pierre Baguette Cycling Team) tudtak ellépni, előnyük 3 perc környékén tetőzött. A szakasz elején Peter Sagan egy kisebb bukásba keveredett, de hamar visszatért a főmezőnybe.

A tiszafüredi gyorsasági részhajrát Voltr vitte el Rózsa és Filutás előtt. A hajdúszoboszlói második részhajrát még megnyerte Filutás Viktor, ezután azonban a Pierre Baguette Cycling kerekese maradt szólóban elől. 20 kilométerre a céltól Bizkarrát, Rózsát és Filutást is megfogta a főmezőny, így az összetett esélyesek harcoltak a fennmaradó bónuszmásodpercekért. A címvédő Marc Hirschi (UAE Team Emirates) kettőt, Lander Loockx (TDT – Unibet) egyet szerzett.

Voltrt végül 13 kilométerre a céltól fogta meg a főmezőny, így az utolsó akadály is elhárult a sprintbefutó elől. Nem mindenki volt azonban szerencsés: Peter Sagan versenyét defekt, az összetett esélyesként számon tartott Harm Vanhoucke napját egy kisebb esés nehezítette.

 Az utolsó métereken egy súlyos bukás borzolta a kedélyeket, mely során Campbell Stewart (Jayco – AlUla) és Sebastian Kolze Changizi (Tudor) kerültek elsőként a földre. A kaotikus befutót az ausztrál Sam Welsford (BORA-hansgrohe) nyerte két olasz, Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan) és Jakub Mareczko (Corratec – Vini Fantini) előtt.

Welsford győzelméhez sárga és zöld trikó is járt. A piros mez hegyi hajrák hiányában az összetett második helyezettjéhez, Voltrhöz került, míg a fehér az összetettben ötödik helyen álló Rózsa Balázsé.

Welsford értékelésében kiemelte: a szél miatt volt ideges a szakasz egy része, ezt leszámítva elég nyugodt etap volt, csapata pedig jó munkát végzett érte. „Szerencsére pont jó pozícióban voltam a sprintben, tudtam más vonatokra tenni a kereket. Nagyon boldog vagyok, hogy elég jók voltak a lábaim ahhoz, hogy befejezzem a munkát és megszerezzem az első győzelmemet Magyarországon” – hangsúlyozta az MTI-nek. A második szakaszon szintén sprintre számít, szerinte a harc az összetettért majd csak a harmadik etaptól kezdődik meg.

A Tour de Hongrie május 9-én Tokaj és Kazincbarcika között egy 162 kilométeres etappal folytatódik.

45. Tour de Hongrie, 1. szakasz (Karcag – Hajdúszoboszló, 166 km)

 1. Sam Welsford (ausztrál, BORA-hansgrohe)
 2. Samuel Quaranta (olasz, MBH Bank Colpack Ballan) +0:00
 3. Jakub Mareczko (olasz, Corratec – Vini Fantini) +0:00
 4. Nicklas Amdi Pedersen (dán, TDT – Unibet) +0:00
 5. Manuel Penalver (spanyol, Polti – Kometa) +0:00
 6. Mark Cavendish (brit, Astana Qazaqstan Team) +0:00
 7. Jon Aberasturi (spanyol, Euskaltel – Euskadi) +0:00
 8. Andrej Liska (szlovák, Pierre Baguette) +0:00
 9. Jarne van de paar (belga, Lotto Dstny) +0:00
 10. Tomas Kalojiros (cseh, Pierre Baguette) +0:00

Az összetettben:

 1. Sam Welsford (ausztrál, BORA-hansgrohe)
 2. Martin Voltr (cseh, Pierre Baguette) +0:03
 3. Samuel Quaranta (olasz, MBH Bank Colpack Ballan) +0:04
 4. Jakub Mareczko (olasz, Corratec – Vini Fantini) +0:04
 5. Rózsa Balázs (magyar, Epronex Hungary) +0:06
 6. Filutás Viktor (magyar válogatott) +0:06
 7. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) +0:08
 8. Lander Loockx (belga, TDT – Unibet) +0:09
 9. Nicklas Amdi Pedersen (dán, TDT – Unibet) +0:10
 10. Manuel Penalver (spanyol, Polti – Kometa) +0:10

A pontverseny első helyezettje: Sam Welsford (ausztrál, BORA-hansgrohe)

Teljes eredménylistaITT

Cikk és képek forrása: Tour de Hongrie (tdh.hu)