Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Thibau Nys a Kékestető bajnoka!
Kezdőlap / Tour de Hongrie / Thibau Nys a Kékestető bajnoka!

Thibau Nys a Kékestető bajnoka!

A Lidl-Trek versenyzője Diego Ulissi és Emanuel Buchmann előtt diadalmaskodott, és átvette a vezetést összetettben.

A 183 kilométeres királyetap rajtjánál Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere és a szakasz védnöke; dr. Makkai Orsolya és Klimon István, Kazincbarcika alpolgármesterei; illetve Eisenkrammer Károly főszervező vágták át a rajtszalagot.

Ahogy az várható volt, a hegyi trikóért küzdő szökevények ismét bekerültek a nap elmenésébe: Christian Bagatinhoz (MBH Bank Colpack Ballan) és Siebe Deweirdthez (Flanders – Balosie) Rózsa Balázs (Epronex – Hungary), Manuel Penalver (Polti-Kometa), Michael Morkov (Astana Qazaqstan) és Jevgenyij Gidics (Astana Qazaqstan) csatlakozott. A mátraházai második kategóriás hegyi hajrát végül Deweirdt vitte el, aki ezzel megtartotta a piros trikót, majd vissza is maradt a főmezőnybe. Helyette Kristian Sbaragli (Corratec – Vini Fantini) csatlakozott a szökéshez.

A mezőnyben nyugalom uralkodott, a szökés legnagyobb előnye ismét három percnél tetőzött. Penalver mindhárom gyorsasági részhajrát elvitte, így pontszámban utolérte a pontverseny éllovasát, Martin Voltrt. A Pierre Baguette sárga trikósa 11 kilométerre a céltől még támadással is próbálkozott, ezt követően azonban szinte azonnal leszakadt a főmezőnyről. Utolsóként Sbaragli maradt állva a szökésből, őt 9 kilométerre a céltól fogták meg.

A Kékestetőn felfelé a Tudor és az UAE dolgozott sokáig, majd 3,5 kilométerre a céltól az élre állt a BORA. Emanuel Buchmann támadott is 1,5 kilométerre a céltól, azonban ahogy az utóbbi években oly sokan, úgy idén ő is alábecsülte a Kékes meredekségét. A regnáló német bajnokot az utolsó 100 méteren fogták meg, a szakaszt pedig a belgák szupertehetsége, Thibau Nys (Lidl-Trek) nyerte Diego Ulissi (UAE Team Emirates) és Buchmann előtt. A korábbi U23-as Európa-bajnoknak ez már a második rangos győzelme volt idén – áprilisban a Tour de Romandie-n nyert hegyi befutót.

A címvédő Marc Hirschi 19 másodperces hátránnyal a 9. helyen ért célba. A legjobb magyarnak járó fehér trikót Dina Márton vehette át – 15 helyen végzett az etapon, és ugyanezt a pozíciót birtokolja összetettben is.

„A holnapi és a zárónapi etapért jöttem ide, ma csupán a lábaimat akartam próbálgatni és megnézni, mire jutok, ám a végén tökéletesek voltak a lábaim” – szögezte le az MTI-nek a friss sárga trikós. Mint mondta, nem tudta, mire lesz képes a két könnyebb sprinterszakasz után. Azt tudta, hogy az utolsó fél kilométer meredek résszel kezdődik, így energiát kell spórolnia a hajrára egy nagy megindulásra.

„Nyolcvanöt százalékban elégedett lehetek, kicsit csinálhattam volna jobban a helyezkedést az elején. A srácok egész jól segítettek, de Mátraházánál már nem voltak ott” – értékelte teljesítményét a 2019-ben második Dina, akinek egy bukás kikerülése után kellett felzárkóznia az élcsoportra a hajrához közeledve, Buchmann indulásakor pedig leszakadt kissé. „Majdnem felértem, de a megindulások után ekkor már nem sikerült” – fogalmazott, megemlítve: hiányzott kissé az idei versenyrutinja- és kilométere a jobb eredményhez. Előre tekintve elmondta, a szombati etap talán még ennél is jobban fekszik Nysnek.

A Tour de Hongrie május 11-én egy dombos, 167 kilométeres szakasszal folytatódik Budapest és Etyek között.

45. Tour de Hongrie, 3. szakasz (Kazincbarcika – Gyöngyös-Kékestető, 183 km)

 1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 4:31:52
 2. Diego Ulissi (olasz, UAE) +0:00
 3. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) +0:00
 4. Yannis Voisard (svájci, Tudor Pro Cycling) +0:04
 5. Wouter Poels (holland, Bahrain Victorious) +0:09
 6. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Dstny) +0:11
 7. Callum Scotson (ausztrál, Jayco AlUla) +0:11
 8. Oscar Rodriguez (spanyol, INEOS Grenadiers) +0:17
 9. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) +0:19
 10. Damien Howson (ausztrál, Q36.5 Pro Cycling Team) +0:26

Az összetettben:

 1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 4:31:52
 2. Diego Ulissi (olasz, UAE) +0:04
 3. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) +0:06
 4. Yannis Voisard (svájci, Tudor Pro Cycling) +0:14
 5. Wouter Poels (holland, Bahrain Victorious) +0:18
 6. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Dstny) +0:21
 7. Callum Scotson (ausztrál, Jayco AlUla) +0:21
 8. Oscar Rodriguez (spanyol, INEOS Grenadiers) +0:27
 9. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) +0:27
 10. Damien Howson (ausztrál, Q36.5 Pro Cycling Team) +0:29

A pontverseny első helyezettje: Martin Voltr (cseh, Pierre Baguette) 

A hegyi pontverseny első helyezettje: Siebe Deweirdt (belga, Flanders – Baloise) 

Az összetettben legelőkelőbb helyen álló magyar versenyző: 15. Dina Márton (magyar válogatott)

Teljes eredménylistaITT

Képek és cikk forrása: Tour de Hongrie (tdh.hu)