Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Városi élet / Ez Pécs / Fenntarthatóságban utazunk / Fenntarthatóságban utazunk

Fenntarthatóságban utazunk

Városrészek és a szimbólumok bemutatása

Budai városrész: A Budai városrész nevét a 18. század végéig fennálló városkapujáról, a Budai kapuról kapta. A városrészt erős szálak kötik a Zsolnay örökséghez, itt található a Zsolnay Mauzóleum és a Zsolnay Kulturális Negyed is. Ugyancsak itt található a Pécsi Tudományegyetem ÁJK és KTK épületegyüttese is, emellett a Tudásközpont és a Kodály Központ is. A városrész kedvelt kirándulóhelye a Balokány.

Zsolnay Kulturális Negyed: Pécs 2010 EKF projekt legnagyobb beruházása volt. A Negyed tartalmilag négy részre tagolódik. 11 milliárd forintos beruházás volt, melynek köszönhetően a Zsolnay porcelángyár területe újra életre kelt. Térségünk egyik legnagyobb gyárépület-együttes rehabilitációja volt. A negyedben a kultúra, az oktatás, és a történelem mellett helyet kapott a tudomány, a szórakozás és a családi programok egyaránt.

Pecs 04 1
Pécs 02

Mecsekoldal:

Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium, Mecseki kisvasút, csak kettő a pécsi Mecsekoldal megannyi jellegzetességéből. A városrészben több helyen is lenyűgöző látvány nyílik Pécsre, a Mecsek közelsége pedig lehetővé teszi, hogy a településrészre látogatók több erdei túraútvonal közül válasszanak. Számos látványossága mellett itt található Makrisz Agamemnon Niké szobra is.

Pécs egyik jelképe a Mecsekoldalhoz tartozó 197 méter magas Tv-torony, amely a Misina csúcsán áll. 1973. április 4-én nyílt meg, azóta Magyarország legmagasabb épülete.

Niké-szobor (Szárnyas Niké, korábban Felszabadulási emlék)
1975-ben készítette a szobrot Makrisz Agamennon (görög származású magyar szobrász) Magyarország felszabadításának 30. évfordulójára. Közadakozásból épült, fehérbeton talapzatát pedig Jánossy György építész tervezte. Ennek a monumentális talapzatnak köszönhetően a déli Mecsekoldal messziről is felismerhető helye. Másik érdekessége, hogy a talapzat a Tv-torony függőleges vonalához igazodva vízszintes irányban terjeszkedik, egy horizontálisan nyújtott nézőterű szabadtéri színpad, valamint egy nyitott szárnyú madár ötvözését formálja meg.

Kertváros: A panelházakban és zöld területekben bővelkedő Kertváros Magyarország egyik legnagyobb lakótelepi városrésze. A csendes légköréről híres Kertvárosban található az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ, amely Baranya vármegye egyik legnagyobb művelődési központja. A városrész jellegzetessége a Rózsadomb, amely havas napokon a gyerekek kedvenc szánkózóhelye, hasonlóan családbarát kertvárosi park a Melinda park. Mindezek mellett itt található Pécs egyik legnagyobb rendezvényközpontja az Expocenter és a Pécs Plaza is.

Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ (ANK): 1979. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit az 1. Sz. Általános Iskola, majd 1983-ig folyamatos belépéssel kapcsolódott hozzá a többi egység. 1986-ban indulhatott meg a tanítás a gimnáziumban és a művészeti iskolában, 1992 óta működik a Korai fejlesztő és integrációs központ, 1999-2000-ben a város további pedagógiai szakszolgálatai is az ANK művelődési központban kaptak helyet. Napjainkra Pécs legnagyobb kulturális színtere lett.

Pecs Rajztabla 1 1
Pécs 06

Uránváros:

Ezt a városrészt az uránbányák megnyitása és üzemeltetése hívta életre. A lakótelep tervezését 1955-ben kezdték el. Tervezője Dénesi Ödön, Ybl-díjas építész volt.

Az uránbánya dolgozóinak épült városrészben több tudósról elnevezett utcával találkozhatunk, emellett itt található a Pécsi Mecsek FC főhadiszállása is, a PMFC stadion, valamint egy modern teniszkomplexum. A teniszpályákkal szomszédos területen még 1981-ben adták át a Pécs Városi Műjégpályát. Uránváros neves kulturális intézményei közé tartozik a Pécsi Harmadik Színház. Uránváros Pécs második legnépesebb városrésze.

Párbeszéd szobor: 1978-ban került a Szilárd Leó Parkban felállításra, Issei Amemiya japán képzőművész alkotása. Érdekessége, hogy akkoriban teljesen új technikával alkotta meg a művét. A szobor dróthálóval fedett, fémvázra rétegelt betonból készült. A kompozíció két egymásba forduló „nagy hasú, hegyes végű gúlák” alakzata, amelyek minden szögből más-más érdekes képet mutatnak.

Meszes: A Meszes-patak völgyét is magába foglaló városrész, a török hódoltság idején elnéptelenedett Meszes falu területén épült fel, így eleinte nem a lakóházairól volt híres, hanem széles szántók és rétek övezték a mára már népes településrészt. A városrész a pécsi bányászok számára épült. A városrész jelképe, a Fehérhegyi víztorony, amely az itt található bányászlakások vízellátásának céljából épült. Meszesen található a Gandhi Gimnázium, Technikum, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Magyarország és egyben Európa első cigány nemzetiségi, érettségit adó oktatási intézménye, melyet a Gandhi Alapítvány 1994-ben alapított Pécsen. Nevét Mahátma Gandhi indiai politikusról kapta.

Fehérhegyi víztorony:

A meszesi városrészben álló, 33 méter magas, 300 m3-es vasbeton szerkezet a vasbetonépítés kezdeti időszakának látványos technikai emléke. Akkoriban a kor legmagasabb technikai színvonalán épült meg – az építéséhez Svédországból hozták az akkor ritkaságszámba menő betonkeverő gépet.

Ugyanakkor az impozáns épület emlékeztet a térségben egykor meghatározó szénbányászat hőskorára is. A torony alsó szintjén lakást is kialakítottak a toronyőrnek. A korszerű víztorony a környéken akkoriban kialakított modern bányászlakásokhoz illett. 

A víztorony 1926 óta látja el a közeli lakónegyedet ivóvízzel, a mai napig megbízható részét képezve Pécs vízhálózatának.

Pécs 08
Pecs 03

Postavölgy:

Pécs legdélibb városrésze, nevét egy helyi hagyományról kapta. A hagyomány szerint a településrészen az első szőlőket a helyi postamester ültette, így ő tette a völgyet szőlőtermő területté. A városrész kertes házai mellett az itt lakók falusias környezetben élhetnek. Postavölgy ma egy békés, zöld városrész, melynek jellegzetessége a Getto Miklós tervei által épült, 1981-ben felszentelt Szent László-templom.

Szent László templom: A Postavölgyben található római katolikus plébániatemplom, hivatalos nevén a Szent László Plébániatemplom Gettó József építész tervei alapján készült. Az 1981-ben felszentelt templom egyértelműen a nem mindennapi formájáról híres. Az alaprajza konkáv hétszög, fala pedig egyfajta szaggatott-tört csigavonalban emelkedik fehéren, egészen a tetejéig, ahol szétnyílik, mintha tornyot formázna. Az egyik leglátványosabb és leginkább formabontó modern magyar templom.

Belváros: Pécs szíve, a Belváros. A hangulatos utcákkal, terekkel, múzeumokkal és műemlékekkel teli városrész a pécsi kulturális élet központja. A pécsi török hódoltság számos emlékének őrzője: itt található Memi pasa fürdőjének romjai és a mára keresztény szentmiséknek otthont adó Gázi Kászim pasa dzsámija is. A városrész legnagyobb büszkesége az UNESCO világörökség része, az ókeresztény sírkamrák és a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház. A turisták és a pécsiek által közkedvelt Belváros mindemellett évről-évre számos fesztiválnak is otthont ad, többek között itt rendezik meg a Zsolnay Fényfesztivált és a Sétatér Fesztivált.

Barbakán:

Pécs belvárosának egyik jelentős történelmi nevezetessége. A gótikus stílusú kapuerőd védelmi feladatokat látott el a püspökvár részeként. Mára csak ez az egyetlen barbakán maradt fenn Magyarországon. Pécsett a körbástya mellett látható a várfal egy része és a várárok is.

A pécsi Barbakán pár percnyi sétára található a Székesegyháztól, így kiváló állomás lehet egy belvárosi kiránduláshoz. Érdemes felsétálni a kapuerőd tetejére is, mert lenyűgöző panoráma tárul elénk ebből a toronyból.

Pécs 07
Pecs 05

Tettye:

A magyarul kolostort jelentő ‘tekke’ török szóból keletkezhetett a Tettye kifejezés.

Pécs egyik északi városrésze, a kirándulók kedvelt helyszíne. Bővelkedik természeti értékekben: Itt található a Pintér-kert Arborétum és a Tettyei Mésztufa-barlang, amely egy egyedülálló geológiai csoda. A Tettye-forrás vize a mintegy tízezer éves laza, de vastag mésztufán átszivárgott, felhígította a meszet és barlangot alakított ki. A park déli oldalán található Tettye-forrás a Mecsek egyik legismertebb és legfontosabb karsztforrása. Kelet felé haladva elérhetjük a Tettyét uraló Havi-hegy fehéren csillogó mészkőszikláját is.

Természeti kincsei mellett azonban kulturális értékekben is gazdag ez a terület. A szikla tetején Rétfalvi Sándor szobrászművész 1973-ban készített keresztje áll. Itt található továbbá Szatmáry György pécsi püspök nyári palotájának romjai és a Mindenszentek temploma is. A Tettye egyedi műemléke az 1956-os pécsi hősöknek, a Mecseki Láthatatlanoknak emléket állító szobor.

Tettyei romok: Pécs város egyik nevezetessége, a romok a Tettye déli oldalán találhatóak. Szatmári György 1505-1521 között volt Pécs püspöke. A püspöki palota bővíttetése mellett reneszánsz palotát építtetett a Tettyén. A palota egyemeletes, U alakú épület volt, dél felé nyitott udvarral. Délkeleti oldalán torony kapcsolódott a falhoz, maradványai napjainkban is láthatóak. A palota épségben kerülhetett a törökök kezébe, akik csekély változtatással használták fel saját céljaikra. A 18. század végén lakatlanná vált. A viszonylag ép falfelületeket 1904-ben konzerválták. Ma egy közkedvelt kirándulóhely.