Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Adók

Adók

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata négy fő helyi adót vezetett be: ezek a helyi iparűzési adó, a telekadó, az építményadó és az idegenforgalmi adó.

Helyi iparűzési adó

Adókedvezmény érvényesíthető 200 millió Ft aktivált értékű beruházás után, amennyiben az 10%-os létszám- vagy 10%-os adóalap-növekedést eredményez. Az adókedvezmény mértéke a beruházás adóévben aktivált értékének a 20%-a, de maximum a fizetendő adó 10%-a.

Amennyiben a vállalkozás az adókedvezményt egy adóévben nem tudja igénybe venni, úgy jogosult azt az egymást követő három évben elszámolni.

Építményadó

          Ipari parki területeken

Az építményadó mértéke a használatba vételi engedély megszerzésétől számított 5 éven keresztül: 0 Ft/m2/év, a 6. évtől: 400 Ft/m2/év.

 

          Ipari parki területeken kívül eső területekre vonatkozóan

Az adó általános mértéke 1000 Ft/m2/év. Kivételek a rendeletben megtalálhatók.

További építményadó-kedvezmények vehetők igénybe a szakmunkástanulók foglalkoztatását gyakorlati képzőhelyként szolgáló építmény esetén.

Telekadó

          Ipari parki területeken

A tulajdonszerzést eredményező visszterhes szerződés ingatlanügyi hatósághoz való beérkezésétől számított 5 adóéven keresztül: 0 Ft/m2/év. A 6. évtől 5000 m2-ig 0 Ft/ m2/év.

 

          Ipari parki területeken kívül eső területekre vonatkozóan

Üzleti célt szolgáló telekre vonatkozóan az adó általános mértéke 500 m2-ig 0 Ft/ m2/év, 500 m2 feletti rész után 50 Ft/m2/év.  

Idegenforgalmi adó

Az adó mértéke 18 éven felüli, nem állandó helyi lakosok számára személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft. Az idegenforgalmi adó alól mentességet élveznek azok, akik a Pécsi Tudományegyetem valamely intézményénél vendéghallgatóként vagy vendégoktatóként tartózkodnak, az egyetem egyik egységénél gyakorlati képzésen vesznek részt, vagy pedig az egyetemen, illetve pécsi székhelyű cégnél folytatnak szakmai gyakorlatot.