Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem

Bagolyvár Fogadó

A Bagolyvár Fogadó története

 Családi vállalkozásként üzemelő fogadó 2002-ben nyitotta meg kapuit a vendégek előtt.

A Bagolyvár Fogadó építészeti terveit, valamint annak különleges egyedi megoldásait Dévényi Sándor Kossuth díjas építész készítette el a tulajdonosok bevonásával.

A 19 szobát tartalmazó épület berendezésének koncepcióját Behekné Barta Mária és Behek István tulajdonosok álmodták meg, olyan megfontolásból, hogy az egyedi arculattal rendelkező szobák, és berendezések kialakításával értékteremtő, hagyományőrzést, és bemutató, kulturális szempontból is jelentős vendégváró épület legyen.

A szálloda megnyitása előtt a Behekné Barta Mária tulajdonosnő bejárta Magyarország azon tájegységeit, melynek népművészete értékes, szép megoldásokat sejtetett, annak a célnak az eléréséhez, hogy minden szoba más tájegység jellegzetességeit mutassa be egyedi berendezésével. A szobák bútorzatát, eredeti magyar nyeregmintás tulipános motívumok határozzák meg, melynek elkészítésével Either István, balatonmagyaródi fafaragóművészt bízták meg, aki nagy megelégedésre készítette el a népi bútorokat, csodálatos ruhásszekrényeket, tulipános ládákat, asztalokat, tálasokat, tükröket stb. Az erdélyi szint bútorainak farakásos díszítését, Vargyasból Török Imre és fiai Márton és Levente készítették.

A szobákat a tulajdonos Behekné Barta Mária, Malonyay Dezső „A Magyar Nép Művészete” kötetek ismeretanyaga alapján állította össze. A Bagolyvár Fogadó épületegyüttesében, így található kékfestő szoba, matyó szoba, hetési szőttesek szobája, őrségi fazekas szoba, buzsáki szoba, hevesi palóc szoba, festett kalocsai szoba, sióagárdi szoba, sokac és svábszoba is. A Fogadó erdélyi szintjén csíki szoba, széki szoba, csángó és kalotaszegi szoba, valamint korondi, háromszéki, torockói szoba várja a vendékeket.

A tulajdonosnő a szobákban megjelenő textíliák kiválogatásánál, Erdélyben is és itthon is arra törekedett, hogy minél régebbi hiteles kincseket gyűjtsön össze. Az összegyűjtött értékek megőrzésével és gondozásával, valamint a régi népművészeti tárgyak bemutatásával a tulajdonosok különlegessé varázsolják a Bagolyvár Fogadó belső hangulatát.

A létrehozott eredeti és egyedi többszáz darabból álló gyűjtemény nagyobb részét népi öltözékek, lajbik, rokolyák, blúzok, ingek, terítők és egyéb kelmék, valamint kerámiák teszik ki.

A tulajdonosok rendszeresen hagyományőrző programokat szerveznek, nem csak az ott vendégéjszakát eltöltő személyeknek számára.

A Bagolyvár Fogadó különlegességét a 2008. évben Rozmaring díjjal odaítélésével elismerte a Magyar Turizmus Zrt., valamint a Virágos Magyarországért szervezet. Ennek odaítélésénél a kiváló gasztronómia és környezeti összhang megteremtését vették figyelembe.

Behekné Barta Mária tulajdonosnő 2019-ben a Pécs-Baranya megyei Kereskedelmi és Iparkamarától életműdíjat kapott a színvonalas gasztronómia megteremtése és annak folyamatos gondozása miatt. Magyarország sikeres személyiségei lexikon is elismerte munkásságát.

A Bagolyvár Fogadó a jövőbeli tervei között szerepel a fogadó összegyűjtött népművészeti anyagainak kiállítás jellegű bemutatása is.