Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Dönts velünk! - a pécsiek ötleteiről a pécsiek dönthetnek
Kezdőlap / Városháza / Dönts velünk! - a pécsiek ötleteiről a pécsiek dönthetnek

Dönts velünk! - a pécsiek ötleteiről a pécsiek dönthetnek

Közösségi költségvetési projektet indít az önkormányzat, amelynek keretében a városban élők saját ötleteikkel tehetik élhetőbbé lakókörnyezetüket, környéküket, és javíthatnak közösségük mindennapjain.

Az önkormányzat ennek érdekében 80 millió forintot különített el azokra a leendő fejlesztésekre, amelyek a pécsiek ötletein alapulnak. A benyújtott ötletek megvalósításáról közvetlenül a pécsiek dönthetnek.

De hogy is néz ki a kezdeményezés a gyakorlatban?

  • A város területét 10 „Pécsiség Zónára” bontották.
  • A rendelkezésre álló keretet a zónák között egyenlő arányban osztották fel, így az egységek lakói egyaránt 8-8 millió forint sorsáról dönthetnek.
  • Ötletet a városban élő, dolgozó vagy tanuló, 18 évesnél idősebb pécsiek adhatnak be.
  • A cél, hogy minél kreatívabb, minél több ember életén, hétköznapjain javító – a helyi közösséggel előre egyeztetett – javaslatok szülessenek, ezért fontos, hogy az ötletek beadását közösségi egyeztetés előzze meg (az ötletgazdák beszélgessenek szomszédaikkal, ismerőseikkel és győzzék meg őket is az ötletük hasznosságáról).
  • Annak érdekében, hogy ténylegesen megvalósítható ötletek szülessenek, úgynevezett ötletgeneráló műhelyeket is szerveznek, ahol a program iránt érdeklődők tájékoztatást kaphatnak a lehetőségeikről. Minden zónában kialakítanak „Pécsiség Pontot”, ahol ezek az ötletgeneráló műhelyfoglalkozások is zajlanak majd.
  • A megvalósítható tervek közül újra a pécsiek választhatják ki a legjobbakat. Ezekről az adott zónák lakóiból álló, 5 fős részvételi tanácsok döntenek majd. Részvételi tanácstagnak bármely pécsi lakos jelentkezhet.
  • Arról, hogy az így kiválasztott ötletek közül végül melyik valósulhat meg, szintén a pécsiek dönthetnek majd az online, illetve személyes voksolás időszaka alatt.
  • A „Pécsiség Zónánként” meghatározott összeg mértékéig, a legtöbb szavazatot kapott, nyertes ötleteket az önkormányzat saját cégei bevonásával valósítja meg.

Még több információs és ötletbeküldés a Dönts velünk! kampány weboldalán: https://dontsvelunkpecs.hu/

Dönts velünk - Közösségi költségvetés Pécs