Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / 6. Pécsi Tanuló Város Fesztivál

6. Pécsi Tanuló Város Fesztivál

2017-ben Pécsett több mint száz szervezet és intézmény fogott össze azért, hogy legyen Tanuló Város  Fesztivál, melyben a tanulás a felfedezés, öröm, megismerés és kíváncsiság kifejezése. Az először megrendezett esemény interaktív tanulási programjai sikerének is köszönhetően 2017. szeptember 18-án Pécs városa átvette az UNESCO Globális Tanuló Város Díját (Global Learning City Award), melyhez kapcsolódóan a Pécs Város vezetése vállalta, hogy minden esztendőben tanuló fesztivált szervez. Az idei fesztivál mottója:

 INSPIRÁLJUK EGYMÁST TANULÁSSAL!

Érték, hagyomány és identitás a tanulásban – környezet, kultúra és gazdaság kölcsönhatása

Helyszín: és időpont: Pécsett a belvárosban (Széchenyi tér, Kossuth tér, Jókai tér és a Civil Közösségek Háza) és több városrészben, 2022. szeptember 22-24. napokon 10.00 – 18.00 óra között számos formában, tevékenységgel az élményszerű tanulásért a változó tanulási szokások alapján.

Az idei Tanuló Város Fesztivál témái:

  • Okos város – Kreatív város – Tanuló város kapcsolatok/ Science-shop program
  • Hagyomány, érték és identitás
  • Inklúzió – Integráció – Elköteleződés a tanulásban

A PTE és Pécs Városa partnerségére alapozva idén három napon át 52 szervezet és intézmény 85 programján keresztül, 14 helyszínen fedezhetők fel a fenti témák. A gazdag kínálat zöme a tanulás és a tudásátadás gyakorlati példáira építve a felfedezéses és élményközpontú ismeretszerzést tárják a látogatók, résztvevők elé. A szervezők és a támogatók számára kiemelten fontos, hogy a kultúra városában az élményszerű tanulás legyen meghatározó az egyéni és közösségi tanulási formákban, melyek e város és térsége számára alapot és lehetőséget nyújtanak egy fejlődő, nyitott és reményeink szerint versenyképes közösség formálásához. A Pécsi Napok keretében idén is megszervezett Tanuló Város Fesztivál a partnerség és önkéntesség kiváló példája. A Fesztivál programsorolója méltán tükrözi azt a sokféleséget és minőségi irányultságot, melyek a világ számos pontján az UNESCO globális tanuló városait jellemzik Pécstől Corkig, vagy éppen Bristoltól Pekingig.

A Smart City/Okos Város programban megvalósuló Science Shop célja közel hozni fiatalokhoz a digitalizáció révén erősödő tudományos és technológiai innovációk gyakorlati példáit. Feltárul annak valósága, hogy a tudományos ismeretek elsajátítása egyszerre öröm és haszon.

Köszönjük a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, az EPALE Magyarország, valamint Pécs MJV Önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem támogatását!

A 2022. évi Pécsi Tanuló Város Fesztivált a Civil Közösségek Háza koordinálja.

Hasznos link: http://ptf.ckh.hu

A 2022. évi 6. pécsi Tanuló Város Fesztivál szakmai partnerei: az UNESCO Globális Tanuló Város Hálózat (UIL-GNLC); MELLearN, PASCAL Int. Observatory Learning Cities Hálózata, ASEM LLL Hub, Nevelők Háza Egyesület, EPALE Magyarország.