Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / 7. Pécsi Tanuló Város Fesztivál

7. Pécsi Tanuló Város Fesztivál

2017-ben Pécsett több mint száz szervezet és intézmény fogott össze azért, hogy legyen Tanuló Város Fesztivál, melyben a tanulás a felfedezés, öröm, megismerés és kíváncsiság kifejezése. Az először megrendezett esemény interaktív tanulási programjai sikerének is köszönhetően 2017. szeptember 18-án Pécs városa átvette az UNESCO Globális Tanuló Város Díját (Global Learning City Award), melyhez kapcsolódóan a Pécs Város vezetése vállalta, hogy minden esztendőben tanuló fesztivált szervez. Az idei fesztivál mottója:

A tanulás öröme és haszna

A hatékony tudásmegosztás gazdasági, társadalmi/közösségi és környezeti dimenziói

Helyszín: és időpont: Pécsett a belvárosban (Széchenyi tér, Kossuth tér és a Civil Közösségek Háza) és több városrészben, 2023. szeptember 21-23. napokon 10.00 – 20.00 óra között számos formában, tevékenységgel az élményszerű tanulásért a változó tanulási szokások alapján.

Az idei Tanuló Város Fesztivál témái:

  • Okos és kreatív közösségek/Science-shop program
  • Identitás, összetartozás és hagyomány
  • Környezet- és egészségfejlesztés

A PTE és Pécs Városa partnerségére épülő Fesztiválon 3 napon át 67 regisztrált résztvevő (civil szervezetek, intézmények, iskolák, diákszervezetek, cégek, stb.) 25 helyszínen 130 eseményt/programot valósít meg három tematikus fókuszban. A gazdag kínálat zöme a tanulás és a tudásátadás gyakorlati példáival a felfedezéses és élményközpontú ismeretszerzést tárják a látogatók, résztvevők elé. A szervezők és a támogatók számára kiemelten fontos, hogy a kultúra városában az élményszerű tanulás legyen meghatározó az egyéni és közösségi tanulási formákban alapot és lehetőséget nyújtva egy fejlődő, nyitott és reményeink szerint versenyképes közösség formálásához partnerségre és önkéntességre támaszkodva. A Fesztivál programsorolója méltán tükrözi azt a sokféleséget és minőségi irányultságot, melyek a világ számos pontján az UNESCO globális tanuló városokat jellemzik Pécstől Corkig, vagy éppen Bristoltól Pekingig. Idén az UNESCO felhívására Pécs is csatlakozik az #IamALifelong Learner globális kampányhoz. Kérjük népszerűsítsék a felhívást, hogy a pécsiek is posztoljanak a témában itt: https://app.cheerity.com/yIXP5zvYx/main

A Smart City/Okos Város programban megvalósuló Science Shop célja közel hozni fiatalokhoz a digitalizáció révén erősödő tudományos és technológai innovációk gyakorlati példáit. Feltárul annak valósága, hogy a tudományos ismeretek elsajátítása egyszerre öröm és haszon. A 2023. évi Tanuló Város Fesztivált a pécsi Civil Közösségek Háza koordinálja. Részletes Program: http://ptf.ckh.hu

A 2023. évi 7. Pécsi Tanuló Város Fesztivál partnerei: az UNESCO Globális Tanuló Város Hálózat (UIL-GNLC); MELLearN, PASCAL Int. Observatory Learning Cities Hálózata, ASEM LLL Hub és a pécsi Nevelők Háza Egyesület, valamint az EPALE Magyarország.

Kiemelt támogatók: Pécsi Tudományegyetem, Nemzeti Kulturális Alap, Pécs MJV Önkormányzata