Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / A hallgatók karrierútját egyengetik együttes erővel

A hallgatók karrierútját egyengetik együttes erővel

A Pécsi Tudományegyetem és a Prodiák Iskolaszövetkezet együttműködési megállapodást írt alá azzal a céllal, hogy közös erővel támogassák a hallgatókat a gyakorlatias és versenyképes tudás megszerzésében, a régióban működő vállalati szféra által kínált karrierlehetőségek megismerésében, ezzel elősegítve a diplomaszerzést követő régióban történő elhelyezkedésüket, és a gazdasági ökoszisztéma erősödését.

A Prodiák Iskolaszövetkezet a Prohumán Zrt-vel kialakított stratégiai kapcsolata révén több mint 20 éves diákmunka területén szerzett tapasztalatot integrál rendszerébe. Magyarország második legnagyobb diákszövetkezeteként, kiterjedt kapcsolati hálójával számos módon segítheti a Pécsi Tudományegyetemet és támogathatja a hallgatókat, hiszen a klasszikus diák-, retail és fizikai diákmunka mellett gyakornoki divízióval is rendelkezik.  Az egyetem számára fontos a hallgatók gyakorlati tapasztalatszerzése és a helyi elhelyezkedésének támogatása, valamint a vállalati szférával való szoros kooperáció, az együttműködésnek köszönhetően pedig az iskolaszövetkezet kiegészítő lehetőségeket biztosít, hogy ezek a motivációk még sikeresebben beteljesülhessenek.

A március 25-ei esemény alkalmával Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora nyitotta meg a rendezvényt, kiemelve az együttműködés fontosságát, majd Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja köszöntötte a jelenlévőket hangsúlyozva, hogy az egyetem számára kiemelten fontos a régió megtartóerejének növelése, melyhez remek eszköz lehet az iskolaszövetkezettel való kooperáció.  Ezt követően Zakor Sándor, a Prohuman tulajdonosa  is megosztotta gondolatait az együttműködésben rejlő pozitív lehetőségekről.  A nyitóbeszédeket követően informatív előadások hangzottak el több témában is. Elsőként Tóth Rozália, a Prohuman Zrt. operatív igazgatója mutatta be az iskolaszövetkezetet és a diákfoglalkoztatás előnyeit mind a diákok, mind a cégek szemszögéből, majd beszélt a Dél-dunántúli régió foglalkoztatási helyzetéről is, hangsúlyozva a helyi adottságokat és előnyöket. Ezt követően Rabb Szabolcs, a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára adott elő a vállalatok lehetőségeiről a fiatalok helyben tartásának érdekében témában, olyan lényeges területeket érintve, mint a munkaerőpiaci helyzet, a meghatározó megyei vállalatok és a jelenleg megfigyelhető trendek az egyes iparágakban. Külön kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az itt tanulók megtartására, illetve a visszatelepülés népszerűsítésére „ajelenajövőd” kampányuk segítségével, mely összhangban áll a PTE és az iskolaszövetkezet közös célkitűzéseivel. Ezt követően Zalay Buda ügyvezető osztotta meg a Körber Hungária Gépgyártó Kft. diákfoglalkoztatással és duális képzéssel kapcsolatos jó tapasztalatait, hiszen a cég közel 70 diákot foglalkoztat, és példaértékű kapcsolatot ápol a PTE-vel. Az előadás során kiemelte, hogy milyen lényegesek a szervezet működésében és jövőjére nézve a diákok, valamint, hogy milyen lényeges különbségek vannak a diákfoglalkoztatás és a duális képzési rendszer között.

Az esemény záró előadásaként Siptár Dávid, a Pécsi Tudományegyetem innovációmenedzsment és gazdaságkapcsolati igazgatója osztotta meg a jelenlévőkkel a Pécsi Tudományegyetem és a Prodiák Iskolaszövetkezet együttműködésének keretében kialakított hallgatói karrierút programot. Ennek célja, hogy a hallgatók a Prodiák Iskolaszövetkezeten keresztül, tanulmányi előrehaladásukkal összhangban, képzésükhöz kapcsolódó szakmai diákmunkát végezhessenek, ezáltal hasznos tapasztalatot gyűjtve, sokrétűen fejleszthessék kompetenciáikat. Fontos motivációja a programnak, hogy a hallgatók megismerjék a környékbeli vállalatokat és az általuk kínált munkalehetőségeket, ezáltal csökkenjen a diplomaszerzést követően a régióból való elvándorlási kedvük, és ehelyett a térségben működő cégeknél való elhelyezkedésre ösztönözzék őket.

Az együttműködést bemutató sajtóeseményen elhangzott, hogy a projekt során kidolgoznak többek között egy mentorálási és visszacsatolási rendszert, hogy a hallgatót a teljes tanulmányi és pályakezdő karrierje során támogassák tanácsadással és célzott kompetenciafejlesztéssel, valamint lehetőség nyílik képzés szintű együttműködési irányok feltérképezésére is. Továbbá a program teret adhat az egyetem és a térségben működő vállalatok szorosabb együttműködésének, hogy együttes erővel járuljanak hozzá a régió és a gazdaság fejlesztéséhez.