Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / A jövő egészségügyi megoldásairól Pécsett - nagy nevekkel érkezik az I. Nemzetközi Egészségügyi Mérnök Innovációs Konferencia

A jövő egészségügyi megoldásairól Pécsett - nagy nevekkel érkezik az I. Nemzetközi Egészségügyi Mérnök Innovációs Konferencia

A tudományterület nemzetközileg elismert szaktekintélyeinek előadásaival, valamint workshopokkal várja az érdeklődőket az I. Nemzetközi Egészségügyi Mérnök Innovációs Konferencia (International Conference of Biomedical Engineering And Innovation – iCBEI), melynek a PTE Szentágothai János Kutatóközpontja ad otthont október 24-26. között.

A mérnöki és az orvostudományok napjainkra a társadalmi növekedés legfőbb motorjai lettek. Az egészségügyi mérnöki terület az orvostudomány és a műszaki informatika határmezsgyéjén, interdiszciplináris tudományterületként jött létre, fókuszában a műszaki és informatikai megoldások orvostudományi alkalmazása és az emberek életminőségét javító technológiák keresése áll. Legyen szó testre szabott, mesterséges intelligenciával „tanított” művégtagokról, 3D képalkotásról és tervezésről, élő szövetek nyomtatásáról, rendhagyó, a 21. századi igényekre válaszul létrejött sebészi-mérnöki együttműködésekről, mind ehhez a jövőbe mutató, hatalmas potenciált jelentő területhez kapcsolódik.

A háromnapos, angol nyelven zajló konferencia kilenc előadás és négy workshop keretében elkalauzol az orvosi robotika, a neurorehabilitáció, a bionyomtatás, a biotechnológia világába, továbbá betekintést enged a szimulációs oktatás, az orvosi anyagtechnológia, a műtéti tervezés, az operatív orvostudomány, ember-gép interfész világába. A konferencián az egészségügyi mesterséges intelligencia és a Big Data témaköreit is érintik.

Az I. Nemzetközi Egészségügyi Mérnök Innovációs Konferencia előadói a tudományterület nemzetközileg elismert nagy nevű kutatói. Az egyik kulcselőadó, dr. Metin Akay professzor személyében a Houstoni Egyetem Egészségügyi Mérnöki Intézet alapítója, az egészségügyi mérnöki terület John S Dunn-professzora, az Institute of Electrical and Electronics Engineers Engineering in Medicine and Biology Society (IEEE EMBS) elnöke, a tudományterület egyik legtöbbet idézett szaktekintélye érkezik Pécsre.

A konferencia keretében a szervezők az EIT Health iDAYS-szel közös Hackathont is rendeznek, melyre október 25-én és 26-án kerül sor. Az i-Days az egészségügyi innovációt népszerűsíti az egyetemi hallgatók körében, több tucat programon keresztül, amiket Európa különböző egyetemi intézményeiben tartanak. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek az egészségügyi innováció gyakorlati lehetőségeibe, miközben csapatokban versenyezve oldhatják meg az EIT Health, a helyi intézmények, a magánvállalatok vagy a start-up cégek által felvetett, valós egészségügyi kihívásokat. A nyertes csapat részt vehet a végső megmérettetésen, amire egész Európából érkeznek hallgatók. A résztvevők nemcsak betekintést nyerhetnek az egészségügyi innováció világába, hanem lehetőséget kapnak csapattagként is kipróbálni magukat, hogy életünk legnagyobb kihívásaira keressenek megoldásokat.

A konferenciáról további információ, valamint a részletes program az icbei.pte.hu weboldalon olvasható.